Ta SMS lån som 18-åring

Om du är 18 år och letar efter ett SMSlån har du kommit rätt. Här på Snabblånen.nu hittar du de långivare som erbjuder snabblån eller privatlån till dig som är 18 år eller äldre.

Här kan du låna pengar snabbt som 18-åring

Senast uppdaterad måndag den 21:e juni 2021 av Axel Mattsson

Här nedan ser du en lista på långivare som erbjuder dig att ta ett lån vid 18 års ålder. För att hitta ett lån som passar dig kan du ange önskad lånesumma och sedan filtrera fram ett passande lån med hjälp av de olika alternativen.

Klicka på ”Mer info” om du vill läsa mer om en viss långivare. Annars väljer du bara ”Låna nu” så kommer du direkt till långivarens ansökningsformulär.

Får man låna pengar som 18-åring?

Ja, det är absolut möjligt att beviljas lån som 18-åring hos flera långivare. Det viktiga är inte om du är 18 eller 25 år utan att du uppfyller de övriga kraven som långivarna ställer. Utbudet av långivare är lite mindre, då en del har en åldersgräns på 20 – 21 år. Andra kräver dessutom en viss inkomstnivå.

Krav för att få ett SMSlån som 18 år gammal

 • Ålder: 18 år är ett minimum.
 • Hemvist: Du ska bo och vara skriven i Sverige sedan minst 1 år.
 • Personliga uppgifter: Du ska ha svenskt personnummer.
 • Inkomst: Du ska kunna visa upp någon form av inkomst.
 • Signering: Du behöver ha ett BankID.
 • Skulder: Du får inte ha skulder till Kronofogden.

Att låna pengar utan inkomst som 18-åring – går det?

Oavsett ålder är det i princip omöjligt att ta ett snabblån utan krav på inkomst. Däremot behöver du nödvändigtvis inte ha en fast inkomst i form av anställning. Det finns ett antal långivare som accepterar andra former av intäkter, som till exempel studielån, sjukersättning, a-kassa, deltidsarbete eller pension.

Det viktiga i sammanhanget är ofta att du har en deklarerad inkomst. Till exempel gör ersättning från A-kassan det möjligt att söka ett lån för arbetslösa.

Få 18-åringar har hunnit få en deklarerad inkomst

Är du ute på ditt första år i arbetslivet har du ännu inte hunnit deklarera, vilket innebär att långivaren inte kan se en deklarerad inkomst i kreditprövningen. Därför kan du behöva verifiera dina inkomstuppgifter genom att skicka in kopior på ditt anställningsbevis och/eller lönespecifikation, alternativt kontoutdrag där dina löneinsättningar syns.

KALP avgör om du får ta lån som 18-åring utan inkomst

Det viktiga för långivaren – och naturligtvis för dig själv – är att du har råd att betala tillbaka pengarna du lånar. En metod som långivare använder för att bedöma det är KALP, vilket står för Kvar Att Leva På.

Med KALP-analysen räknar man helt enkelt samman hur mycket du tjänar och subtraherar beloppet med dina utgifter per månad. Summan som kvarstår är det belopp du har kvar att röra dig med. Anser långivaren att det är tillräckligt är utsikterna goda att du får lånet beviljat.

Som 18-åring kan du faktiskt ha en fördel gentemot andra. Om du har en inkomst och samtidigt bor kvar hemma hos föräldrarna betalar du förmodligen bara en liten summa hemma (eller ingenting alls). Då är förutsättningarna att få lån bra mycket större än om du hade flyttat hemifrån.

Exempel på företag som erbjuder lån till 18-åringar utan inkomst från fast arbete

 • Lumify: Lån 2 000 – 30 000 kr | Ränta 39,5 %.
 • Frogtail: Lån 5 000 – 40 000 | Ränta 36 %.
 • Smspengar: Kontokredit 1 000 – 30 000 kr | Ränta 39,8 %.
 • Sambla: Privatlån 5 000 – 600 000 kr | Ränta fr. 2,95 %.
 • Enklare: Privatlån 5 000 kr – 600 000 kr Ränta fr. 2,95 %.

Det kan vara en fördel att ta ett privatlån som 18-åring

I många fall kan det vara bättre att söka ett privatlån istället för ett SMSlån. Ett exempel kan vara att du vill låna 30000 kronor för att köpa en bil eller motorcykel. Privatlånet har i regel lägre ränta och du kan även välja en längre avbetalningstid för att hålla nere månadskostnaden.

Ett privatlån behöver dock inte handla om stora summor. Som du kan se i exemplet ovan finns det aktörer som erbjuder blancolån på så låga belopp som 5 000 kronor.

Många som har bråttom med pengarna söker ett SMSlån eftersom flera aktörer betalar ut pengarna omgående. Det finns dock ett antal privatlånegivare som också erbjuder lån med direkt utbetalning. Det enklaste sättet att hitta dem är att ansöka genom en låneförmedlare. Den förmedlare som har flest nöjda kunder är Sambla.

Sambla – jämför privatlån med låg ränta

Sambla är den bästa låneförmedlaren för dig som söker efter ett bra privatlån. Där kan du jämföra 47 banker med en och samma ansökan, samtidigt som det bara görs en enda kreditupplysning på dig via UC. När lånet är beviljat har du pengarna på banken inom 1 – 3 bankdagar.

Läs mer och ansök hos Sambla

Därför kan det vara svårt att få lån 18 år gammal

Det finns flera anledningar till att det kan vara besvärligt att få lån som 18-åring. Här är några av de faktorer som påverkar dina möjligheter att beviljas ett lån.

1. Kreditupplysningen visar inte färska inkomstuppgifter

Alla långivare hämtar inkomstuppgifter och annan information från den kreditupplysning som de tar på dig. Därigenom kan de se din deklarerade inkomst hos skatteverket från förra året.

Eftersom deklarationsuppgifterna uppdateras någon gång mellan maj och oktober kan det till och med vara så att uppgifterna är upp till två år gamla i vissa fall.

Om du är 18 år och ansöker tidigt under 2021 kommer alltså långivaren att se inkomstuppgifter från 2019, när du var 16 år. Därmed kanske de inte kan se att du har någon inkomst överhuvudtaget.

2. Unga människor utgör en större risk för långivarna

När du som som nyss fyllt 18 ska försäkra en bil för första gången i livet kommer du att få en högre premie än personer som är äldre och har haft bil i ett antal år. Orsaken är att unga människor ofta har en benägenhet att vara osäkra eller slarviga i trafiken.

På samma sätt är en ung person en risk i långivarnas ögon. Anta att 50 st. 18-åringar och 50 st. 40-åringar tar ett lån. Enligt statistiken är det procentuellt sett fler 18 åringar som hamnar hos Kronofogden är personerna i den äldre gruppen.

3. En 18-åring har ofta en ostabil ekonomi

I takt med att man blir äldre får man oftast en allt bättre ekonomi. Någon som är 18 år tjänar oftast mindre, i de fall de ens har en anställning. Allt fler unga studerar dessutom högt upp i åldrarna och har då i princip bara studielån eller bidrag att falla tillbaka på.

Som nybliven 18-åring har du ingen ekonomisk historik att visa upp. Detta kan vara både positivt och negativt. Till att börja med har du förmodligen inga betalningsanmärkningar eller skulder som belastar din kreditvärdighet. Säkerligen har du inte heller flera andra lån och krediter som kan få en långivare att neka dig ett lån.

Har en 18-åring verkligen behov av att låna pengar?

Det finns en viss skepticism inom branschen mot att låna ut pengar till så unga personer som 18-åringar. En faktor är just att de är så unga, och många aktörer kan bli tveksamma till personer som börjar söka snabblån så fort de blivit myndiga.

Ändå finns det flera fullgoda skäl för en 18-åring att söka lån och som tur är finns det aktörer på marknaden som faktiskt förstår att det många gånger är befogat för en 18-åring att låna pengar. Några vanliga anledningar till att 18-åringar söker lån är:

 • Att köpa bohag och köksattiraljer till sin första egna bostad.
 • Att finansiera sitt körkort.
 • Att köpa sin första bil.
 • Att skaffa en bra dator.

Tips när du ska låna som 18-åring

 • Sök ett lågt belopp. Ansök inte om mer pengar än du behöver. Det är lättare att få lån om du söker ett lägre belopp.
 • Jämför långivare. Var noga med att jämföra alla lån. Det kan skilja mycket mellan de olika bankernas räntor.
 • Undvik dolda avgifter. Många lån har fasta kostnader som uppläggnings- och aviavgifter. Leta efter lån som inte har dessa avgifter.
 • Gör upp en budget. Räkna på din ekonomi innan du lånar pengar, så att du är säker på att kunna betala tillbaka det.
 • Gå via en låneförmedlare. Ska du söka privatlån är en förmedlare det bästa. Hos dem får du förslag från många olika banker och långivare.
 • Låna inte till nöjeskonsumtion. Låna bara om du faktiskt behöver det. Undvik att låna till resor, onödiga prylar eller till krogbesök.

Vanliga frågor

Är kraven annorlunda på mig som ska låna som 18-åring?

Nej, bankerna har samma grundkrav på alla som vill låna, oavsett ålder. Det är din ekonomi och inget annat som avgör om du kan få lån, hur stort belopp du kan låna och vilken ränta du får.

Kan man ta ett SMSlån 18 år gammal utan inkomst?

Oftast är det mycket svårt att låna pengar om du inte kan visa upp att du har någon form av inkomst. Dock kan det gå att få lånet beviljat om du har en deklarerad inkomst, även om du inte har någon inkomst just nu.

Finns det några snabblån för 18-åringar som är utan UC?

Ja, det finns flera möjligheter för dig som är 18 år att ta ett lån med låg inkomst utan UC, särskilt när det gäller lite mindre belopp. När upplysningen görs hos exempelvis Bisnode eller Creditsafe syns heller inte kreditprövningen hos UC, vilket skulle försämra din kreditvärdighet hos just dem.

Räcker det att jag fyller 18 samma år för att få lån?

Tyvärr räcker inte det. Du måste ha uppnått myndig ålder för att kunna teckna ett låneavtal. Det hjälper alltså inte att du fyller 18 år om 2 veckor utan du måste vänta in din födelsedag.

Kan jag låna till vad jag vill när jag bara är 18 år?

Ja, du kan göra precis vad du vill med pengarna. Alla SMSlån och privatlån är utan säkerhet och du behöver inte redovisa vad du har gjort med pengarna. Köp en bil eller en lägenhet – valet är ditt. Dock ska man kanske tänka sig för innan man lånar till en resa eller för att ta en helkväll på krogen.

Jag har nyss fyllt 18 - vilket lån har jag störst chans att få?

Det enklaste lånet att få är ett SMSlån, särskilt när man är ung. Om du dock är på gång att flytta hemifrån kan det vara en bra idé att titta på ett blancolån istället. Dessa har högre maxbelopp men framförallt mycket lägre ränta och längre återbetalningstid än de flesta snabblån.