Lån som arbetslös

På Snabblånen.nu kan du som letar efter lån för arbetslösa enkelt hitta vilka långivare som finns. Här listar vi alla långivare på marknaden som godkänner inkomst från t.ex. a-kassa.

Jämför lån för arbetslösa

Senast uppdaterad måndag den 21:e juni 2021 av Axel Mattsson

För att jämföra olika lån utan säkerhet för dig som är arbetslös fyller du bara i önskat lånebelopp och andra önskade egenskaper hos lånet.

Ansök direkt genom att klicka på knappen “Låna nu”. Vill du läsa på mer om lånets villkor klickar du på knappen “Mer info”.

Kan man låna pengar som arbetssökande?

Ja, det är möjligt att låna pengar som arbetssökande. Dock krävs det att du har någon form av regelbunden inkomst för att banken ska bevilja dig ett lån. Som inkomst räknas bland annat a-kassa och olika typer av återkommande bidrag, t.ex. sjukpenning från Försäkringskassan.

Vanliga egenskaper för lån till arbetslösa

 

*Hur mycket just du blir beviljad beror på storleken på din inkomst. Har du endast tillgång till mindre bidrag bör du därför inte förvänta dig stora lånebelopp. Långivaren kommer först och främst att kika på din återbetalningsförmåga.

Krav för att få låna pengar som arbetslös

För att få låna pengar när du är arbetslös krävs det att du uppfyller vissa grundkriterier för att lånet ska kunna beviljas. Olika långivare kan dock ha olika krav. Därför kan det vara bra att jämföra SMSlån och långivarnas villkor innan du skickar in din ansökan.

Vanliga grundkriterier som gäller för alla lån är följande:

 • Du måste vara myndig.
 • Du ska ha en inkomst över 24 000 kr per år före skatt.
 • Dina månatliga intäkter är högre än dina utgifter.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
 • Du ska inneha svenskt personnummer.
 • Du får ej ha aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Betalningsanmärkningar accepteras endast i vissa fall.

Sefinas pantlån går att få som arbetslös utan inkomst

Äger du ett värdefullt föremål du kan pantsätta är det fullt möjligt att låna utan inkomst hos Sefina Pantbank. Istället för krav på fast inkomst använder de värdesaken som säkerhet för lånet. Därför tas heller ingen kreditupplysning när du belånar en värdesak hos en pantbank.

En deklarerad inkomst kan räcka för att låna som arbetslös

Det krävs inte alltid att du har en fast anställning för att få ett lån med låg årsinkomst. Här kan du läsa lite om vad som gäller angående inkomst när du vill låna som arbetslös.

Går det att låna som arbetslös utan någon inkomst alls?

Att det inte är möjligt att låna helt utan inkomst är en sanning med modifikation. Har du under föregående beskattningsår haft en deklarerad inkomst är det oftast den som långivaren gör kreditbedömningen utifrån.

I många fall kan du därför bli beviljad ett lån, även om du för tillfället är arbetslös utan inkomst. Detta innebär dock att du behöver uppge missvisande information i din ansökan, och är inget vi rekommenderar.

Att ta ett lån utan att ha råd med återbetalning är en kortsiktig lösning som ofta leder till långsiktiga ekonomiska problem. Vi avråder därför starkt från att ta lån som arbetslös utan inkomst.

Godkända inkomstkällor för lån för arbetslösa

Är du för tillfället arbetslös och i behov av ett lån kan det vara skönt att veta att du inte får automatiskt avslag på din ansökan om du saknar fast anställning. Så länge du har någon form av inkomst har du fortfarande möjlighet att bli beviljad lån.

Följande inkomstkällor kan accepteras när du ansöker om lån som arbetslös:

 • A-kassa
 • Olika typer av bidrag, t.ex. sjukpenning
 • Studiebidrag från CSN (dock ej studielån)
 • Föräldrapenning
 • Pension

KALP-kalkylen en avgörande faktor i bedömningen

När en långivare tar emot din låneansökan gör de en bedömning av din ekonomiska situation för att kontrollera om du klarar månadskostnaden för ett lån. För denna bedömning är en KALP-kalkyl ett av deras viktigaste verktyg.

KALP står för “kvar att leva på”, och är helt enkelt en beräkning av ditt överskott varje månad efter att alla utgifter är betalda. Kalkylen görs vanligtvis schablonmässigt utifrån de uppgifter du fyllt i vid ansökan.

Syftet med denna kalkyl är att uppskatta om du kommer klara månadskostnaden för det lån du ansökt om. Bedömer långivaren det som sannolikt att du klarar att betala tillbaka lånet har du möjlighet att bli beviljad ett lån.

Räkneexempel: KALP-kalkyl för arbetssökande med a-kassa

Här följer ett exempel på hur en KALP-kalkyl kan se ut för en ensamstående person som är arbetslös med a-kassa.

 

Personen i exemplet har 3 000 kr kvar att leva på varje månad, och kan därmed ta ett lån som kostar ungefär 3 000 kr. Oftast krävs dock lite marginal för lånekostnaderna. Det är sällan en långivare beviljar ett lån vars månadskostnad ligger precis på gränsen för vad som finns kvar.

SMSlån är vanligast för arbetslösa

För att få ett privatlån krävs de flesta långivare att du har en fast anställning. När du vill ta ett lån utan säkerhet som arbetslös är det därför sällan en långivare kan bevilja dig ett vanligt privatlån. Oftast erbjuds du som arbetssökande istället ett SMS-lån.

Skillnaden mot ett privatlån är framförallt att ett SMS lån har lägre belopp och högre ränta. Detta på grund av att banken tar en högre risk genom att låna ut pengar till någon som är arbetslös jämfört med någon som har en fast anställning.

Eftersom de flesta lån för arbetslösa är snabblån med låga inkomstkrav är det i princip omöjligt att få t.ex. bolån när man är arbetslös. När du ansöker om bolån kräver nämligen banken att du kan uppvisa en inkomst från fast anställning.

Tips när du vill låna pengar som arbetslös

Här ger vi några tips på faktorer som kan göra det lättare att få låna pengar som arbetslös.

Ansök om ett lån utan UC

Att ansöka om ett lån utan UC med Creditsafe eller Bisnode gör det oftast lättare att få låna pengar när du är arbetssökande. Kreditupplysningar hos andra företag än UC är vanligt förekommande för t.ex. snabblån och påverkar inte din kreditvärdighet hos UC.

Det finns framförallt två anledningar till varför det är lättare att få ett lån utan UC:

 • Antalet UC påverkar inte din kreditvärdighet: Har du många UC leder det till lägre kreditvärdighet hos UC. Hos andra kreditupplysningsföretag syns inte antalet UC-förfrågningar, varför det inte påverkar ditt kreditbetyg hos t.ex. Bisnode eller Creditsafe.
 • Befintliga lån med UC påverkar inte: Har du sedan tidigare lån som tagits via UC kan inte andra kreditupplysningsföretag se dessa. Detta beror på att de rapporteras till UC:s skuldregister som endast UC kan använda. Därför påverkar inte lån via UC din kreditvärdighet när du ansöker om lån utan UC.

Ansök om lägre belopp

Oftast får du inte låna större belopp när du är arbetssökande. Beroende på inkomst och långivare kan ett lån på mellan 1 000 – 10 000 kr vara rimligt att förvänta sig. Ju lägre belopp du ansöker om, desto större är sannolikheten att du kan beviljas ett lån som arbetslös.

Om du behöver låna mer – ha en medsökande

Har du någon som kan ställa upp som medsökande på lånet ökar möjligheten att bli beviljad ett lån. Dock godkänns inte medlåntagare för SMSlån, endast för privatlån.

Behöver du låna ett större belopp som arbetslös kan du därför prova att inkludera en medlåntagare i din låneansökan. Banken tar då hänsyn till er samlade ekonomi vid sin bedömning av återbetalningsförmågan.

Låna endast om du är säker på att du har råd

Att låna pengar som arbetslös om man redan har en låg budget är inget som rekommenderas. Vi avråder starkt från att ta lån som arbetslös när du har en ansträngd ekonomi och saknar inkomst helt.

 • Ferratum: Låna 1 000 – 45 000 kr med en månadsinkomst på 2 000 kr.
 • Lumify: Låna upp till 30 000 kr med inkomst från t.ex a-kassa.
 • Daypay: Lån upp till 20 000 kr vid deklarerad inkomst på minst 50 tkr.
 • Fairlo: Låna 2 000 – 100 000 kr med inkomst på minst 120 tkr per år.
 • Monetti: Lån upp till 20 000 kr vid deklarerad inkomst på minst 80 tkr.

Vanliga frågor

Går det att få ett blancolån som arbetslös?

Nej, det går tyvärr inte att få ett blancolån när du är arbetslös. De flesta långivare har krav på fast anställning för att godkänna låneansökan. Däremot är det oftast möjligt att bli beviljad ett SMSlån på mindre belopp när du är arbetslös.

Kan man låna pengar som arbetslös?

Ja, det är möjligt att få låna pengar som arbetslös. Vissa långivare har inga krav på var du får dina pengar ifrån. Dock krävs det att du har någon typ av inkomst trots att du är arbetslös.

Som inkomst räknas även a-kassa, bidrag och CSN. Är du myndig kan du oftast bli beviljad ett SMS lån från 18 år även om du saknar anställning.

Kan jag få ett bolån utan anställning?

Nej, dessvärre går det inte att få ett bolån utan en anställning. De flesta banker vill att man har en tillsvidareanställning för att de ska bevilja ett bolån. Har du en medlåntagare, t.ex. en partner med fast anställning, kan det vara möjligt att få ett bolån om du inte har någon anställning.

Hur snabbt kan jag få lånet utbetalt?

De flesta lån för arbetslösa är SMSlån och har snabb utbetalning. Ibland kan utbetalningen ske direkt, men vanligast är att pengarna betalas ut inom 1 – 24 timmar.

Kan jag låna som arbetslös med betalningsanmärkningar?

Ja, under förutsättning att du har någon form av inkomst finns det långivare som godkänner betalningsanmärkningar. Hur många betalningsanmärkningar som kan accepteras varierar dock mellan olika långivare.