Låna pengar utan ränta

Snabblånen.nu har samlat alla alternativ för dig som vill ta ett SMS lån utan ränta. Hos oss hittar du de långivare som kan erbjuda lån utan ränta och avgift under en kortare period. Lånen är alltså helt och kostnadsfria om du betalar tillbaka i tid.

Finns det lån utan ränta och avgift?

Senast uppdaterad fredag den 25:e mars 2022 av Axel Mattsson

Ja, du kan låna pengar kostnadsfritt i upp till 14 dagar hos två olika långivare i Sverige. Hinner du inte betala tillbaka lånet tillkommer det vanliga avgifter. Behöver du betala av lånet på längre avbetalningstid finns det endast räntefria lån med avgifter, vilket alltså inte är gratis.

Låna utan ränta 2024 - dessa alternativ finns

Lumify: gratis lån i 30 dagar

Just nu har Lumify en kampanj som innebär att det är gratis att låna 10 000 – 70 000 kr, så länge du betalar tillbaka inom 1 månad. Normalt sett har de en aviavgift på 60 kr, en hög uppläggningsavgift och en ränta på 39,5 %.

Lumify gör kreditupplysningar via Creditsafe och kan betala ut pengar på ett par minuter, oavsett dag eller tid på dygnet. Dock godkänner de inte betalningsanmärkningar.

Betyg
4,7
Lånebelopp
2 000 - 70 000 kr
Effektiv ränta
39,5%
Låna nu
Kostnadsfritt lån i 30 dagar
Tar ingen UC
Svar direkt på skärmen och direkt utbetalning 24/7
Läs mer hos Lumify
Detta är en högkostnadskredit.

Loanstep: ett räntefritt SMS lån

För dig som vill låna snabbt utan ränta är Loanstep det perfekta alternativet. Loanstep kan erbjuda ett SMSlån räntefritt på 3 000 eller 5 000 kr i upp till 14 dagars tid. Erbjudandet gäller både nya och återkommande kunder.

Kreditupplysningen sker via Bisnode, och de erbjuder dessutom SMS lån trots betalningsanmärkning om du max har en prick och den är äldre än 12 månader.

Betyg
4,6
Lånebelopp
3 000 - 25 000 kr
Effektiv ränta
21 - 38,4%
Låna nu
Kostnadsfritt lån i 14 dagar
Svar inom 2 timmar på kontorstid
Kreditupplysning vis Bisnode (ej UC)
Läs mer hos Loanstep
Detta är en högkostnadskredit.

Rocker – låna räntefritt upp till 300 000 kr

Hos Rocker kan du alltid låna pengar räntefritt om du betalar tillbaka lånet maximalt 14 dagar efter att du fått dem. Till skillnad mot Lumify och Loanstep kan du här låna betydligt större belopp. Erbjudandet om att låna utan ränta gäller nämligen för alla deras lån mellan 10 000 – 300 000 kr.

Lån för närvarande ej tillgängligt

Varför finns det räntefria skulder?

Det är många som (med all rätt) blir skeptiska och ifrågasätter långivarnas avsikter och intentioner när man läser om erbjudanden kring ett räntefritt SMSlån. Precis som alla andra företag finansierar de sin verksamhet genom att låna ut pengar mot betalning, och lån utan ränta ger förstås inga intäkter.

Det finns inga långivare som tillåter dig att ta gratis SMSlån utan någon hållhake. Skulle långivare inte ta ut en kostnad för sina krediter kan de inte täcka sina rörelsekostnader och kreditförluster, vilket skulle göra att de skulle gå i konkurs.

Det finns tre huvudsakliga anledningar till att det existerar räntefria lån:

1. De flesta betalar inte tillbaka under räntefria perioden

När de gäller SMSlån utan ränta är den största anledningen till att det finns för att locka in nya kunder. I praktiken är det också långt ifrån alla låntagare som faktiskt betalar tillbaka lånet inom 14 dagar, vilket gör att det faktiskt tillkommer avgifter och ränta i de flesta fallen i slutändan.

Med detta i bakhuvudet är det fullt möjligt att låna kostnadsfritt så länge man försäkrar sig om möjligheten att återbetala hela lånet inom 2 veckor.

2. För att öka försäljningen av produkter

Många butiker och webshoppar erbjuder alternativet att låna räntefritt när man köper en produkt av dem. I det här fallet existerar erbjudandet ofta för att fler personer ska känna sig manade att köpa deras produkter, vilket företaget som ger ut lånet ofta tjänar pengar på.

3. För att ge en illusion av ett billigt lån

Faktum är att det är stor skillnad mellan ett kostnadsfritt lån och ett räntefritt lån. Ett vanligt trick är att istället för ränta ta ut höga administrativa kostnader såsom uppläggningsavgift och aviavgift. När man räknar i faktiska kronor brukar dessa räntefria avbetalningar ofta motsvara en räntekostnad på 10 – 30 %.

Viktigt: återbetala alltid räntefria lån i tid

Om du planerar att låna pengar utan ränta är det viktigt att du betalar tillbaka lånet i sin helhet i god tid. Som tidigare nämnt tillkommer vanliga lånekostnader för lånet den 15:e eller 30:e dagen. Om det är fråga om ett SMS lån utan ränta kan det innebära en stor skillnad i lånekostnader om du betalar för sent.

Nedan hittar du ett exempel på vad det blir att totalt betala för att låna 3000 respektive 5000 kr hos Loanstep för olika återbetalningstider.

Som tabellen visar blir det en rejäl kostnadsökning redan vid den 15:e dagen.

Vanliga SMSlån med låga avgifter är ofta ett bättre alternativ

Istället för att ta snabblån räntefritt under kortare perioder är det ofta bättre att istället titta efter små lån med låg ränta. Dessa lån är inte kostnadsfria under de första 14 dagarna, men däremot blir det ingen jobbig överraskning om du skulle behöva mer än 2 veckor på dig.

I tabellen ser du vad ett lån på 5 000 kr från Northmill respektive Fairlo kan kosta vid olika återbetalningstider.

Jämför man siffrorna i tabellen ovan med kostnaden för det räntefria lånet hos Loanstep märker man att billiga SMSlån i regel är ett bättre alternativ, särskilt om lånet inte återbetalas inom 14 dagar.

SMS lån utan ränta var vanligare förut

Förr i tiden var det mycket vanligare att kreditgivare erbjöd SMSlån räntefritt. Det vanligaste upplägget var att man som ny kund hos en viss långivare kunde låna helt utan ränta och avgifter i mellan 30 – 60 dagar.

År 2013 gick Konsumentverket (tillsynsorgan för marknadsföringslagen) ut och varnade elva företag som marknadsförde möjligheten att låna pengar kostnadsfritt. Anledningen till varningarna var att det uppfattades som vilseledande marknadsföring, eftersom lån alltid måste amorteras (betalas tillbaka) oavsett om avgifter tillkommer eller inte.

Efter varningen godkände samtliga kreditgivare kravet om att sluta locka in kunder med erbjudande om gratis lån, vilket är anledningen till att de inte finns kvar i samma utsträckning idag.

Du kan alltid låna utan avgifter i upp till 44 dagar

Enligt distansavtalslagen har du alltid rätt att ångra avtal du ingått på distans (t.ex. över telefon eller internet). Ångerrätten gäller i upp till 14 dagar från att du ingick i avtalet, och gäller även för lån och krediter. När du väl har återbetalat krediten har du rätt att få tillbaka alla kostnader som tillkommit för lånet förutom räntekostnaden.

Men varför skriver vi att man kan låna utan avgifter i 44 dagar i rubriken?

Jo – när du väl utnyttjat ångerrätten har du maximalt 30 dagar på dig att betala tillbaka pengarna. Du kan alltså maximalt få tillbaka avgifterna efter 30 + 14 = 44 dagar.

De avgifter som ångerrätten täcker är bland annat:

  • Uppläggningsavgift
  • Avi- eller autogiroavgift
  • Uttagsavgift
  • Kreditförmedlingsavgift

Alternativ: långivare med betalningsfria månader

Ett alternativ till ett räntefritt SMSlån är att använda en aktör som tillåter en eller flera betalningsfria månader. Med en betalningsfri månad flyttas alla lånekostnader över till nästa månad medan amorteringen på lånet uteblir.

En betalningsfri månad kan alltså inte likställas med en kostnadsfri månad, men det kan fortfarande underlätta i ekonomin om man behöver mer utrymme under en viss period.

Följande långivare erbjuder bland annat betalningsfria månader:

  • Ferratum: upp till 2 betalningsfria månader per år
  • Bynk: upp till 4 betalningsfria månader per år
  • Mobillån: upp till 2 betalningsfria månader per år
  • SMS pengar: upp till 2 betalningsfria månader per år

Vanliga frågor

Kan jag låna pengar snabbt utan ränta hos er?

Ja, hos Lumify kan du låna upp till 15 000 kr utan ränta och avgifter i upp till 30 dagar. Du får svar direkt på skärmen och utbetalning på ett par minuter 24/7.

Du kan även låna hos Loanstep har du möjlighet att ta ett SMSlån snabbt som inte kostar något om det återbetalas inom 14 dagar. Deras lån betalas ut på kontot samma dag om det är beviljat innan klockan 13, annars nästa bankdag.

Hur mycket går det att låna utan ränta?

Genom  oss kan du låna upp till 10 000 kr utan ränta i 30 dagar och/eller 5 000 kr i 14 dagar.

Är det “för bra för att vara sant” att låna pengar kostnadsfritt?

Nej, det finns faktiskt flera alternativ till kostnadsfria lån utan dolda avgifter. Det viktiga är bara att du är underförstådd med att lånet endast är kostnadsfritt i 14 dagar, och om det inte är återbetalt tills dess tillkommer det avgifter och ränta.

Erbjuder ni räntefritt lån på 24 månader?

Nej, det går endast att låna pengar utan ränta i 14 dagar hos oss. Många butiker erbjuder avbetalningar utan ränta på 6, 12 eller 24 månader. Dessa avbetalningar har däremot nästan alltid administrativa avgifter.