Låna pengar med många kreditupplysningar

Att ta lån med många förfrågningar från UC i bagaget kan vara knepigt – men långt ifrån omöjligt. Vi har därför samlat alla långivare där du kan låna pengar trots många förfrågningar, både med och utan UC-upplysning.

Lån utan UC med många förfrågningar

Senast uppdaterad tisdag den 8:e juni 2021 av Axel Mattsson

Nedan hittar du alla långivare som erbjuder lån utan UC och med många förfrågningar sedan tidigare. Faktum är att när du tar ett SMSlån utan UC spelar antalet UC-förfrågningar ingen roll alls.

För att filtrera listan med kreditgivare kan du ange vilket belopp och typ av lån du är intresserad av. Vill du läsa mer information om ett specifikt lån hittar du det under knappen “Läs mer”.

Om du behöver ett större lån trots många UC

Sambla – jämför 47 långivare med endast en kreditupplysning

Hos Sambla är det enkelt att få lån även om du gjort många kreditupplysningar sedan tidigare. De passar perfekt om du behöver ett större belopp för att exempelvis samla ihop lån och krediter. Med Sambla jämförs över 40 långivare med endast en UC, vilket maximerar chansen att hitta ett lån trots många UC.

Läs mer eller ansök hos Sambla

Kreditförfrågningar via UC påverkar sparas i 12 månader

Varje gång du ansöker om ett lån, en avbetalning, ett hyreskontrakt eller ett telefonabonnemang görs det en kreditupplysning på dig. I kreditupplysningen visas personlig information såsom personnummer, deklarerad inkomst och hur mycket ränta du totalt betalat de senaste åren.

En av de vanligaste leverantörerna av kreditupplysningar är UC, och varje gång du gör en kreditförfrågan hos dem sparas den i 12 månader. Den som gör en upplysning via UC kan alltså se vilka andra kreditupplysningar som gjorts på dig det senaste året.

Varför är det svårt att få lån med för många kreditupplysningar?

Anledningen att det är svårt att få lån med för många kreditupplysningar är att kreditupplysningsföretag såsom UC och Bisnode har sett antalet förfrågningar har ett samband med betalningsproblem. I sina analyser har det sett att de som ansöker om nya lån och krediter ofta har en instabil ekonomisk situation, vilket i framtiden kan resultera i uteblivna räntebetalningar. Att göra många kreditförfrågningar påverkar således ditt riskbetyg i UCs ögon negativt, vilket i sin tur inkluderas i långivarnas bedömning av dig som kund.

Både antalet förfrågningar och när de gjordes är relevant

När du försöker få lån trots många UC är det inte bara antalet som räknas, utan även hur länge sen de registrerades. Förfrågningar som gjordes för mer än 12 månader sedan spelar ingen roll alls, men kreditupplysningar i närtid påverkar kreditvärdigheten mer än de som gjordes för flera månader sen.

Har du gjort många kreditupplysningar och låneansökningar under en kort period ger det långivarna en uppfattning av att du befinner dig i en ekonomisk kris. Med det sagt påverkar en kreditupplysning via UC din förmåga att få nya lån som mest i 30 dagar efter att den registrerades.

Anledningen att det är just 30 dagar är eftersom du i regel får 30 dagar på dig att bestämma dig om du vill acceptera eller neka ett lån du blivit beviljad. Nedan hittar du ett väldigt vanligt förekommande scenario:

I scenariot ovan kommer långivare B & C inte kunna vara säkra på om du blivit beviljad ett lån som du planerar att acceptera från långivare A. Om de beviljar dig ett lån finns nämligen risken att du tar mer i lån än vad de räknat med. Skulle både långivare A, B och C bevilja dig ett lån skulle du helt plötsligt ha 300 tkr i lån istället för 100 tkr som du ansökt om hos dem.

En stor del i bankernas kreditbedömningsmodell baseras på hur mycket lån och krediter du har idag, vilket gör att de ofta nekar låneansökningar från personer som har andra ansökningar aktiva redan.

Lösningar när du behöver lån trots många förfrågningar

Nedan hittar du vilka alternativ som finns för dig som behöver lån med många UC förfrågningar.

1. Låna hos en aktör som inte använder UC

Eftersom det endast är just Upplysningscentralen som kan se vilka förfrågningar som har registrerats hos dem kan du vända dig till en långivare som inte använder sig av dem för kreditupplysningar. Gör du det kommer antalet kreditupplysningar inte spela någon roll alls.

De vanligaste alternativen är Bisnode och Creditsafe, men spelar antalet upplysningar man gör hos dem också roll? Det reder vi ut nedan!

Creditsafe – här spelar antalet förfrågningar ingen roll

Om du ansöker om ett lån med Creditsafe görs det precis som för alla lån en kreditupplysning, i detta fall via just Creditsafe. Skillnaden mot andra leverantörer är att deras riskbedömning inte tar i beaktande hur många upplysningar du gjort hos dem sedan tidigare.

Detta innebär att du kan göra hur många låneansökningar du vill utan att det påverkar dina chanser att bli beviljade andra lån i framtiden.

Bisnode – här vägs antalet kreditprövningar in i riskmodellen

Även om både lån med Bisnode och Creditsafe inte påverkas av din kreditvärdighet hos UC, påverkas din kreditvärdighet hos Bisnode av hur många Bisnode-förfrågningar du gjort.

Till skillnad från UC så registrerar inte Bisnode förfrågningarna i ett register som långivarna får ta del av, men de sparas i ett internt system under 12 månader som sedan vägs in i deras riskbedömning. I den rapport långivare får, där Bisnode uppskattar risken att du hamnar hos Kronofogden, är alltså antalet förfrågningarna medräknade.

Man kan därför säga att antalet kreditförfrågningar via Bisnode indirekt påverkar dina möjligheter att ingå kreditavtal.

2. Använd en låneförmedlare

Det bästa sättet att ansöka om större lån med många UC förfrågningar i bagaget är genom att använda en låneförmedlare. Eftersom endast en ny kreditprövning görs kommer din kreditvärdighet påverkas relativt lite.

När du ansöker via en låneförmedlare skickas din ansökan ibland till fler än 40 stycken olika långivare samtidigt. För den som ansöker om lån med svag kreditvärdighet pga. många kreditupplysningar ökar det därmed sannolikheten att hitta en långivare som faktiskt kan bevilja ett lån.

3. Vänta tills UC-upplysningarna försvinner

En kreditupplysning från UC ligger inte kvar för alltid, utan de försvinner från registret exakt ett år efter dagen den gjordes. När upplysningen väl försvunnit från registret påverkar den inte längre din kreditvärdighet och dina möjligheter att låna.

Genom att titta på den senaste kreditupplysningen som gjordes på dig (eller genom att beställa hem ett utdrag från minUC.se) kan du enkelt se hur många upplysningar som står i ditt namn, samt vilket datum de registrerades.

När du väl tagit reda på vilka förfrågningar du gjort (och när de gjordes) kan du enkelt räkna framåt för att ta reda på när de försvinner. En enkel tumregel är att du som mest ha 10 st UC förfrågningar, men ju färre desto bättre.

4. Ansök tillsammans med en medsökande

Om du har en partner du delar ekonomi med är det oftast en bra idé att ansöka om lån tillsammans. Ser långivaren att det är två personer som delar på lånet blir risken mindre för dem, vilket ökar sannolikheten att de kan bevilja en kredit.

Man kan generellt sett säga att låneansökningar med en medsökande är ansökningar om lån med hög beviljandegrad.

Exempel på långivare som godkänner flera kreditupplysningar

  • Sambla: det bästa alternativet om du ska låna över 50 tkr (gör 1 UC)
  • Ferratum: använder sig av Creditsafe och lånar upp till 45 tkr
  • Fairlo: erbjuder lån upp till 100 tkr och använder sig av Bisnode
  • Lumify: ser på din ekonomi som helhet istället för upplysningar
  • Mobillån: kontokrediter upp till 30 tkr där många UC är helt OK

Samtliga långivare i listan ovan går att läsa mer eller ansöka om i vår långa lista högre upp på sidan.

Vanliga frågor

Hur många kreditupplysningar får man ha per år?

Det finns inte någon definierad maxgräns för hur många förfrågningar som är okej att ha. Däremot finns det en tydlig trend där personer som har fler än 10 – 15 förfrågningar via UC har betydligt mycket lägre chanser att bli beviljad ett lån eller ett kreditkort.

Utöver det totala antalet förfrågningar under det senaste året påverkar också antalet sökningar som gjorts den senaste månaden. Vi rekommenderar därför att man inte ansöker om lån genom UC mer än max en gång per månad.

Finns det långivare som inte bryr sig om antalet kreditupplysningar?

Ja, alla långivare som inte använder sig av UC som upplysningstjänst spelar din kreditvärdighet hos UC ingen roll hos. Du har därför som störst möjlighet låna pengar trots många UC om du ansöker om snabb lån hos en aktör som använder sig av Bisnode eller Creditsafe.

Kan man låna med många förfrågningar om man har anmärkning?

Ja, du kan bli beviljad SMS lån med anmärkning även om du har gjort många kreditupplysningar det senaste året. Vi rekommenderar att du använder en låneaktör som inte använder UC som kreditinformations-leverantör om du både har många förfrågningar och en anmärkning.

Vad kan jag göra för att ta bort mina förfrågningar?

Det finns tyvärr inte något sätt att avregistrera de kreditupplysningar som gjorts på dig. Som tur är ligger de endast kvar i 12 månader från att de gjordes. Varje gång det görs en UC på dig skickas det ett utdrag till dig på posten eller via Kivra.

I utdraget kan du läsa vilka upplysningar som registrerats på dig det senaste året (inklusive datumet de tillkom). Med denna information kan du räkna framåt för att se när de kommer att försvinna.