Låna pengar med låg inkomst utan UC

Det går att låna pengar även om man har en låg årsinkomst. På denna sida hittar du alla lån från långivare som accepterar sökande med låg inkomst, även till dig med betalningsanmärkningar eller många UC-Förfrågningar

Jämför långivare som erbjuder lån med låg inkomst

Senast uppdaterad torsdag den 17:e juni 2021 av Axel Mattsson

I listan här nedan hittar du lån med låga inkomstkrav. Du kan filtrera fram ett passande lån genom att ange önskat lånebelopp och kryssa i de alternativ som passar dig.

Du hittar mer information om en viss långivare om du klickar på ”Mer info”. När du bestämt dig kommer du direkt till långivarens låneformulär genom att klicka på ”Låna nu”.

Hur låg inkomst kan man ha för att få låna?

Smspengar är just nu den långivare där det är lättast att få lån med låg inkomst. För att få ett lån beviljat hos dem räcker det med en inkomst på 8 000 kr/mån. Du kan även beviljas lån även om du för närvarande inte har en anställning eller får inkomst genom t.ex. sjukpension.

Läs mer & ansök om Smspengar

KALP-kalkylen är viktig om du ska låna pengar med låg inkomst

Det som är viktigt att känna till är att det inte räcker med att du uppfyller långivarens inkomstkrav. Om du har deklarerat en låg inkomst på t.ex. 10 000 kr i månaden och har fasta avgifter på 9 000 kronor kommer du sannolikt att nekas lån.

KALP står för Kvar Att Leva På. Denna kalkyl är ett redskap som långivarna använder sig om för att försäkra sig om att du har tillräckligt med pengar över till att betala av lånet, när alla utgifter är betalda.

Dessutom måste du såklart uppfylla långivarens övriga krav, som t.ex. uppnådd ålder, medborgarskap och avsaknad av skulder hos kronofogden.

Vanliga krav för lån med låg årsinkomst

 • Du ska vara minst 18 – 21 år gammal.
 • Du ska ha svenskt personnummer och vara bosatt i Sverige.
 • Du ska tjäna minst 2 000 kr per månad (minst 8 000 hos de flesta).
 • Dina totala utgifter är lägre än dina intäkter varje månad
 • Du får ha max 8 – 10 betalningsanmärkningar.
 • Du får inte ha en aktiv skuld hos kronofogden.

Du måste inte vara fast anställd för att ta ett SMS lån med låg inkomst

Det är en vanlig missuppfattning att man inte kan ta lån utan fast anställning. Faktum är att många långivare struntar i varifrån din inkomst kommer. Det viktiga för dem, och för att du ska kunna få lånet beviljat, är att din inkomst är regelbunden och stabil.

Det här betyder att du mycket väl kan bli beviljad ett lån även när du har din inkomst från ett deltidsjobb. Du kan till och med låna pengar som arbetssökande. Inkomstkällor som sjukpenning, a-kassa, föräldrapenning och andra bidrag, pension och studiestöd är exempel på inkomster som många godkänner.

Tips när du ska låna med låg årsinkomst

En låg inkomst kan medföra att du kommer att få högre ränta på ditt lån. Anledningen till det är att långivaren kan se det som en högre risk att låna ut till dig. Det måste inte nödvändigtvis bli så, men det är bra om du är medveten om att det kan inträffa.

Med det sagt finns det några saker du kan göra för att öka chansen att bli beviljad när du ska ansöka om ett lån med låg kreditvärdighet till följd av att din inkomst är låg.

Välj ett lågt lånebelopp

I allmänhet är det av naturliga skäl enklare att få ansökan beviljad ju lägre belopp du ansöker om. Låna därför inte mer än du behöver. Du kan också välja en längre återbetalningstid för att hålla månadskostnaden nere. Tänk bara på att den totala kostnaden för lånet ökar med längre återbetalningstid.

Ansök tillsammans med en medsökande

Det här är något som många inte tänker på men chansen att få låna kan drastiskt öka om du tar med en medsökande i låneansökan. Då minskar nämligen risken för långivaren. Det ärt dock viktigt att den medsökande har en god kreditvärdighet och uppfyller samtliga krav.

Kontrollera att du uppfyller långivarens krav för att låna

Varje gång du söker ett lån tas en kreditupplysning. Därför bör du se till att du verkligen uppfyller alla krav som långivaren ställer för att inte bli nekad automatiskt. Ansöker du om ett lån du inte uppfyller grundkraven för gör du en kreditupplysning i onödan.

Samla ihop andra småkrediter samtidigt som du lånar

Det är alltid en bra idé att samla ihop krediter och avbetalningsköp. Summera ihop beloppen och addera det till vad du tänkt söka, och samla alla krediter till ett enda. Din kreditvärdighet mår nämligen bra av att du bara har ett enda lån istället för flera olika krediter.

Ett privatlån kan vara bättre alternativ vid låg inkomst

Ju lägre inkomst man har desto viktigare är det att tänka på månadskostnaden. Därför kan ett privatlån vara ett bättre alternativ än ett snabblån. De har lägre ränta än i princip alla SMSlån samtidigt som du har större möjligheter att välja en längre återbetalningstid.

Tvärtemot vad många tror kan man ta ett privatlån även vid relativt små belopp. Flera långivare erbjuder blancolån från 5 000 kr och uppåt. Det högsta belopp som går att låna är 600 000 kronor. Personer med låg inkomst kan dock oftast inte låna mer än mellan 50 000 och 100 000 kronor.

Så här mycket kan du låna med låg årsinkomst

Den enskilt viktigaste faktorn när du ska låna med låg inkomst är hur mycket pengar du har kvar när alla utgifter är betalda. Anta att du gör en KALP-analys och kommer fram till att du har 1 000 kr kvar – då kan du följaktligen inte ta ett lån med högre månadskostnad än så.

Vi har räknat lite på ett scenario där man har ett utrymme på just 1 000 kronor att lägga på ett lån varje månad. Här nedan ser du ett exempel med kostnader för ett SMSlån och ett privatlån.

 

I dessa exempel har vi valt en lång återbetalningstid, särskilt på privatlånet, för att visa att det går att få en låg månadskostnad även på högre belopp. Dock blir lånet mycket dyrt i slutändan eftersom man betalar ränta under en lång period.

Månadskostnaden i exemplet förutsätter också att inga ytterligare avgifter läggs på lånet, såsom uppläggnings- eller aviavgifter.

Exempel på långivare som erbjuder lån med låg inkomst

 • Daypay. Lån upp till 20 000 kr | Lägsta inkomst 4 167 kr/mån
 • Monetti. Lån upp till 20 000 kr | Lägsta inkomst 6 700 kr/mån
 • Northmill. Kontokredit upp till 50 000 kr | Inget minimikrav
 • Wästgöta. Privatlån upp till 300 000 kr | Inget minimikrav
 • Ferratum. Kontokredit upp till 45 000 | Lägsta inkomst 2 000 kr/mån
 • SMSpengar. Lån upp till 30 000 kr | Lägsta inkomst 8 000 kr/mån

Samtliga aktörer i denna lista kan du återfinna högre upp på sidan i långa listan med långivare.

Lån med låg inkomst är oftast utan UC

Det finns inga långivare som erbjuder lån utan kreditprövning – det är man tvungen att göra enligt svensk lag. Däremot har långivarna olika kreditupplysningsföretag att välja mellan. Privatlån innebär nästan alltid att man tar en UC eftersom det ofta är stora belopp det handlar om.

Ett SMSlån är å andra sidan ofta på några tusenlappar och uppåt. Då tar många aktörer istället sin kreditupplysning via Bisnode eller Creditsafe. Det innebär i sin tur att din kreditvärdighet inte försämras hos UC.

OBS!
Ett lån som går att ta med låg inkomst har i regel höga kostnader vilket medför att lånet kan bli väldigt dyrt. Därför bör du vara försiktig och inte låna mer än du absolut behöver.

Att tänka på innan du tar lån med låg inkomst

Innan man ansöker om lån när man har en låg inkomst finns det några saker man bör ta i beaktande. Om man inte tjänar så mycket är ens ekonomi känsligare för ytterligare kostnader och risken är större att man tar på sig mer än vad man klarar av.

 1. Har du råd? Skapa en KALP-kalkyl på dig själv. Räkna samman dina intäkter och utgifter för att se om du har utrymme att betala av på ett lån. Räkna även med oförutsedda händelser.
 2. Kan du sälja något? Istället för att ta ett SMSlån kanske du äger något du kan sälja. De flesta av oss har föremål som bara ligger och samlar damm i hyllor och förråd.
 3. Behöver du verkligen låna? Fundera på om det är nödvändigt att låna. Det är en viss skillnad mellan att låna till nöjeskonsumtion och att man är tvungen att byta ut en vitvara som gått sönder.

Vanliga frågor

Jag har en låg inkomst som pensionär. Kan jag ändå låna pengar?

Ja, det finns flera långivare som erbjuder snabblån för pensionärer. Det är inte inkomstformen som är viktig utan man tittar helt enkelt på om din inkomst räcker för att betala av på lånet.

Kan jag låna när jag gått ur skolan och precis fått jobb?

Ja, det är faktiskt full möjligt att låna pengar som 18-åring utan inkomst deklarerad hos Skatteverket. Om du precis har fått en anställning syns dock inte din inkomst i kreditupplysningen. Därför behöver du oftast skicka in någon form av bevis i form av anställningsbevis eller lönespecifikation.

Går det att ta lån med betalningsanmärkning och låg inkomst?

Ja det går att få lån även om du har låg inkomst och betalningsanmärkningar. Du har förvisso inte lika många långivare att välja på men hos till exempel Ferratum och Northmill kan du bli beviljad lån även under dessa omständigheter. Dock måste anmärkningarna var minst 6 månader gamla.

Hur snabbt kan jag få mina pengar?

Det beror på vilken typ av lån du har sökt. Med ett SMSlån har du ofta pengarna samma dag, medan det kan ta 1 – 5 bankdagar med ett privatlån.