Första lånet gratis

Senast uppdaterad fredag den 25:e mars 2022 av Axel Mattsson

Första gången du ska låna pengar hos en långivare finns det i enstaka fall möjligt att låna pengar helt gratis. På denna sida hittar du de långivare som gör detta möjligt.

Lumify: 30 dagar utan ränta första gången

Lumify är en populär långivare som varit med länge i branschen. Hos dem kan du söka en kontokredit på upp till 70 000 kr första gången. Under 2024 kan du låna helt utan ränta och uppläggningsavgift i 30 dagar, den enda kostnaden är 60 kr i aviavgift.

Väljer du dock att inte återbetala lånet inom 30 dagar tar de ut en förhållandevis hög uppläggningsavgift, förlängningsavgift och ränta.

 

Betyg
4,7
Lånebelopp
2 000 - 70 000 kr
Effektiv ränta
39,5%
Låna nu
Ingen kreditupplysning hos UC
Direkt svar & utbetalning
Möjligt att i stort sett låna gratis första gången
Läs mer hos Lumify
Detta är en högkostnadskredit.

Snabblån gratis – inte bara första gången

Det finns två långivare där du kan låna gratis – inte bara första gången utan vid upprepade tillfällen. Det avgörande för att det faktiskt ska vara gratis är att du betalar tillbaka lånet i tid.

Loanstep: kostnadsfritt lån i 14 dagar

Hos långivaren Loanstep kan du låna utan vare sig dolda avgifter eller ränta i 14 dagar. Du kan låna antingen 3 000 kr eller 5 000 kr. Om du inte betalar tillbaka lånet inom 14 dagar tillkommer ränta (15,84 % – 38,4 %) och 60 kr i aviavgift.

Lånet är ett SMS-lån utan UC och du kan beviljas lån även om du har betalningsanmärkningar. Erbjudandet om att låna gratis gäller även återkommande kunder och alltså inte bara första gången du lånar.

Betyg
4,6
Lånebelopp
3 000 - 25 000 kr
Effektiv ränta
21 - 38,4%
Låna nu
Godkänner betalningsanmärkningar
Har hög beviljandegrad
Möjligt att låna utan kostnad i 2 veckor
Läs mer hos Loanstep
Detta är en högkostnadskredit.

Rocker: privatlån på upp till 300 000 kr

Rocker erbjuder privatlån från 10 000 – 300 000 kronor till en ränta från 1,95 % – 19,95 %. Om du betalar tillbaka hela lånet inom 14 dagar är lånet helt kostnadsfritt, såväl första gången du lånar som när du lånar igen vid ett senare tillfälle.

Om du vill utnyttja erbjudandet om det räntefria lånet måste du kontakta kundtjänsten på Rocker inom 14 dagar från det att du tog lånet.

Finns det snabblån som är räntefritt första gången?

Ja, hos Lumify kan du ansöka om ett räntefritt snabblån på upp till 10 000 kr räntefritt första gången du lånar hos dem. I en kampanj som startade i april 2021 erbjuder de snabblån utan ränta i 30 dagar. Har du lånet under längre tid än så tillkommer ränta och 60 kr i aviavgifter per månad.

Vanliga krav när du ska låna pengar utan ränta första gången

Det är ingen skillnad på de krav som ställs – de är desamma oavsett om det är kostnadsfria lån eller om det är vanliga snabblån. Här nedan ser du några av de vanligaste kraven.

 • Du ska vara mellan 18 – 21 år.
 • Du ska vara bosatt i Sverige och ha ett svenskt personnummer.
 • Du ska ha en deklarerad inkomst på (i genomsnitt) minst 100 000 kr per år.
 • Du får ha max 1 – 10 betalningsanmärkningar.
 • Du får inte ha en skuld hos kronofogden.
 • Hos Lumify måste du vara förstagångskund för att utnyttja erbjudandet
 • Du måste ha betalt tillbaka lånet inom 14 resp. 30 dagar för att lånet ska vara kostnadsfritt.

SMSlån utan ränta första gången är inte lika vanligt idag

I början av 2010-talet var det betydligt vanligare att långivare erbjöd SMSlån gratis första gången. Det var ett sätt att få nya kunder i den allt hårdare konkurrensen.

2013 blev en mängd långivare varnade av Konsumentverket för att de kallade lånen ”gratis”. Man ansåg att det var vilseledande då man under alla omständigheter måste betala tillbaka lånet.

Dessutom var flera av dessa lån förenade med mycket tuffa villkor om man inte betalade i tid. I många fall kunde det bli extremt dyrt om man blev tvungen att förlänga återbetalningstiden utöver den avgifts- och räntefria perioden.

En efter en slutade marknadens aktörer med dessa erbjudanden. Numera är den här typen av kampanjer ytterst få, och de som erbjuder dem använder termer som ”räntefria” och ”kostnadsfria” istället.

TIPS!
Om du ska ta ett gratis lån i 14 eller 30 dagar: Se till att du är helt säker på att kunna betala tillbaka lånet inom den angivna tidsgränsen. Kan du inte det riskerar du att det tillkommer dyra kostnader.

Det finns alternativ till att låna gratis första gången

Med undantag av de lån du hittar på denna sida, där du kan ta ett SMS lån räntefritt första gången, är det sällan som ett lån är helt utan kostnader. Det är dock mycket viktigt att betala tillbaka lånet inom den angivna tiden. Annars tillkommer dyra avgifter och plötsligt är lånet inte längre särskilt billigt.

Det finns två alternativ för dig som vill slippa dessa obehagliga överraskningar.

1. SMSlån med låg ränta

Ett alternativ är att välja ett lån som inte har några avgifter men istället är belagda med en låg ränta. För det första kan ett litet lån bli billigare på det sättet men framförallt slipper du drabbas av dyra extrakostnader om du av någon anledning skulle tvingas förlänga lånet.

2. Kreditkort

Ett annat sätt att låna pengar utan ränta är att utnyttja sitt kreditkort om man har ett. Ofta har du minst 30 dagars räntefrihet på ett kreditkort, men det finns de som har hela 60 dagars räntefri kredit.

Här nedan ser du ett exempel på hur det kan skilja mellan de olika typerna av lån. Det ena är ett lån utan avgifter och med låg ränta, det andra är ett räntefritt lån där tiden är överskriden med 14 dagar.

 

I exemplet ovan har vi utgått från ett annuitetslån på 5 000 kr med en löptid på 30 dagar. Det högra exemplet är hämtat från Loansteps gratis lån i 14 dagar, men som betalas tillbaka efter 30 dagar.

Räntan är avdragsgill i deklarationen

Det finns ytterligare en fördel med att ta ett nytt snabblån med ränta. De räntor som du betalar på ett lån är avdragsgilla när du deklarerar vilket däremot inte avi- och uppläggningskostnader är. På all ränta du betalar under ett år är 30 % kvittningsbara mot sin inkomst.

Detta betyder att ditt lån i exemplet ovan i realiteten är ytterligare 98:40 kr billigare än det andra lånet i exemplet- Därför är det att föredra att välja ett lån med ränta istället för avgifter.

Så gör du för att låna gratis första gången

 1. Studera de långivare vi berättar om högre upp på denna sida, Jämför SMSlån och välj det du tycker passar bäst för dina behov.
 2. Klicka på ”Låna nu” och besök den långivaren och kontrollera att du uppfyller deras grundkrav (Det skiljer sig mellan olika långivare).
 3. Fyll i alla uppgifter i ansökningsformuläret och underteckna ansökan med BankID
 4. Efter att lånet är beviljat kontaktar du långivaren inom 2 veckor och meddelar att du vill betala tillbaka hela lånet.

Vanliga Frågor

Kan jag låna gratis första gången även med betalningsanmärkningar?

Ja, det kan du. Det har inte med lånets kostnader att göra huruvida långivarna accepterar anmärkningar eller ej. Flera långivare accepterar både en och flera betalningsanmärkningar, i enstaka fall ända upp till 10 stycken.

Var kan jag låna gratis första gången och få pengarna direkt?

Hos Lumify kan du låna gratis första gången och få ett lån på upp till 10 000 kronor. Pengarna sätts in direkt på kontot samma dag. De svarar alltid inom 15 minuter och betalar ut dygnet runt, alla dagar i veckan.

Går det verkligen att låna helt utan ränta?

Ja, på denna sida hittar du långivare som erbjuder just det. I realiteten kan du låna helt utan ränta hos alla långivare, om du åberopar ångerrätten inom 14 dagar. Efter det har du 30 dagar på dig att betala tillbaka hela beloppet. De fasta avgifterna på lånet måste du dock betala.

Hur gammal måste jag vara för att låna gratis första gången.

Åldersgränsen är precis densamma som vid ett vanligt lån. Många långivare har en åldersgräns på 18 år, medan andra har en gräns på 20 eller 21 år.

Finns det nackdelar med att låna gratis första gången?

Ja, den stora nackdelen är att det tillkommer dyra avgifter om du inte kan betala tillbaka i tid. Annars är det ett riktigt bra erbjudande. Billiga lån utan UC och med låg ränta är dock ofta ett bättre val.