Små lån med låg ränta

Vi har listat de bästa snabblånen med låg ränta på Snabblånen.nu. Här hittar du flera SMS lån som inte är högkostnadskrediter med en effektiv ränta på ca 10 – 30 %.

Jämför snabblån med låg ränta

Senast uppdaterad torsdag den 17:e juni 2021 av Axel Mattsson

I listan nedan kan du hitta flera aktörer som erbjuder små lån med låg ränta. Här kan du jämföra lån med olika ränta, avgifter och återbetalningstid för att se vilket som passar dig bäst.

Vill du veta mer om ett lån klickar du på knappen “Mer info”. Klickar du istället på knappen “Låna nu” kan du fylla i ansökan och skicka in direkt.

Vilket snabblån har lägst ränta?

Northmill har snabblånet med lägst ränta. De erbjuder en kontokredit med en ränta på 4,9 – 19,9 %. Den exakta räntan du erbjuds bestäms individuellt utifrån deras kreditbedömning. Utöver räntan tillkommer en uttagsavgift på 195 kronor per uttag samt 19 kr i avi-avgift per månad.

Läs mer & ansök hos Northmill

Vad är en låg ränta för små lån?

Små lån på 1 000 – 10 000 kr med en effektiv ränta under 30 %, dvs lån som inte är högkostnadskrediter, anses ha låg ränta. Även om exempelvis 25 % i ränta är mycket för ett traditionellt banklån är det lågt för ett litet SMSlån. De flesta snabblånen har nämligen upp emot 40 % i ränta.

Totalkostnaden är viktig för små lån med låg ränta

När du jämför snabblån är det viktigt att du inte stirrar dig blind på den nominella räntan långivaren erbjuder. I många fall kan ett lån med något högre ränta i slutändan bli billigare än ett lån med lägre ränta.

Detta beror på att det är vanligt att det tillkommer avgifter i form av uppläggnings-, administrations- och/eller uttagsavgifter. Det är alltså den effektiva räntan och totalkostnaden som är de mest intressanta faktorerna att jämföra när du letar efter små lån med låg ränta.

Jämförelse av ett snabblån på 2 000 kr hos två olika aktörer

Här nedan visas ett exempel på hur ett mindre snabblån på 2 000 kr kan se ut hos två olika långivare. Lånet i exemplet läggs upp på en återbetalningstid om 3 månader hos båda aktörerna. Övriga förutsättningar för lånet framgår av tabellen.

 

Lånet hos Ferratum saknar helt avgifter utöver ränta, medan Northmill tar ut en avgift för uttag samt en aviavgift. Uttagsavgiften är förhållandevis stor sett i relation till det låga lånebeloppet, och därför blir den effektiva räntan hög.

Exemplet illustrerar tydligt hur stor skillnaden blir i totalkostnad och effektiv ränta beroende på vilka avgifter som tillkommer. Det är därmed viktigt att ta med samtliga avgifter i beräkningen när du ska ta snabblån.

Små lån med låg ränta blir ibland billigare än privatlån

Eftersom snabblån är så starkt förknippade med höga räntor förutsätts det ofta att ett privatlån är billigare. Det kan vara bra att veta att det faktiskt finns billiga snabblån, liksom det även finns dyra privatlån. Det beror helt på vilken ränta du erbjuds och vilka avgifter som läggs på lånet.

Räkneexempel: jämförelse mellan ett SMS lån och ett privatlån

Här visas ett exempel på en jämförelse mellan ett privatlån och ett snabblån. Båda lånen är på 5 000 kr med återbetalningstid 6 månader.

Att snabblånet trots den högre räntan blir billigare än privatlånet beror på att det helt saknar avgifter. Privatlånet har en uppläggningsavgift på 500 kr, vilket gör att totalkostnaden och den effektiva räntan blir högre.

Detta är ett bra exempel på varför det är viktigt att inte bara gå efter ränta för att hitta det bästa SMS lånet.

Tips för att minska kostnaden på små lån ytterligare

Slipp alla låneavgifter förutom ränta genom ångerrätten

Handel på internet regleras i lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (distansavtalslagen). Lagen omfattar även låneavtal som tecknas online, och säger bl.a. att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt vid denna typ av handel och avtal.

Som konsument kan du utnyttja den lagstadgade ångerrätten för att praktiskt taget låna gratis i 14 dagar – det enda du betalar är räntan. Efter att du meddelat banken att du vill ångra låneavtalet har du 30 dagar på dig att återbetala lånet.

Du har också rätt att återfå alla fasta kostnader för lånet förutom räntan, t.ex. uppläggnings-, avi- och uttagsavgift. Genom att nyttja ångerrätten har du därmed möjlighet att ta små lån i upp till 44 dagar utan att betala några avgifter på lånet.

Betala av lånet så snabbt som möjligt

Ju snabbare du betalar tillbaka lånesumman, desto färre gånger behöver du betala ränta på lånet. Därför är det alltid billigast att betala av lånet så fort som möjligt. Detta kan du göra endera genom större amorteringar varje månad eller genom att betala av en större summa på en gång.

Det finns också ett fåtal långivare som erbjuder dig som kund att låna pengar utan ränta och avgifter i 14 – 30 dagar. Återbetalar du pengarna inom gratisperioden betalar du alltså ingenting alls för lånet. Dröjer du längre än så med återbetalningen löper lånet på med ränta i likhet med vanliga snabblån.

Räkneexempel: skillnad i totalkostnad beroende på återbetalningstid

Lån på 8 000 kr med ränta på 39 % utan avgifter:

 

I exemplet tydliggörs att lånet blir dyrare ju längre återbetalningstid det har till följd av fler räntedragningar. Betalar du tillbaka ännu snabbare än 3 månader kommer lånet knappt kosta dig något alls, trots den höga räntesatsen. Däremot ökar månadskostnaden ju snabbare du betalar av lånet.

Avdrag i deklarationen för räntekostnader men inte för avgifter

I din deklaration får du göra avdrag på 30 % av dina sammanlagda räntekostnader, förutsatt att du har betalat in skatt under året. Har du haft kapitalinkomster som varit större än räntekostnaderna har du dock inte rätt till ränteavdrag.

Viktigt att tänka på är också att det endast är räntekostnaderna du får göra avdrag för, inte för övriga lånekostnader. Detta innebär att kostnader som t.ex. uppläggnings-, avi- och uttagsavgifter inte är avdragsgilla i deklarationen.

Exempel på långivare som erbjuder små lån med låg ränta

  • Fairlo: Små lån med låg effektiv ränta mellan 11,39 – 19 %.
  • NorthMill: Erbjuder snabb utbetalning och ränta mellan 4,9 – 19,9 %.
  • Brixo: Snabblån upp till 30 000 kr med 25,95 % i ränta.
  • Tryggkredit: Ta SMSlån mellan 1 000 – 30 000 kr med ränta på 22,5 %.
  • Klicklån: Godkänner lån till många med ränta mellan 9,84 – 21,60 %.

Vanliga frågor

Hur snabbt kan jag få ett SMS lån med låg ränta?

Ansökan för ett SMS lån med låg ränta tar bara någon minut att fylla i. Oftast kommer svaret på en gång, tack vare automatiserad handläggning.

Hur snabbt pengarna kan betalas ut beror på vilken långivare det gäller. Ofta har du pengarna på kontot inom 1 – 5 timmar. Det finns också långivare som erbjuder lån med direktutbetalning.

Vilket snabblån med låg ränta är bäst?

Vilket snabblån som passar dig bäst beror på dina personliga förutsättningar. Vi kan rekommendera att ansöka hos Northmill. De erbjuder ofta låg ränta och bra lånevillkor.

Kan jag få små lån med låg ränta utan UC?

Ja, det finns långivare som erbjuder små lån med låg ränta utan UC. De gör istället en kreditförfrågan via andra kreditupplysningsföretag, t.ex. Creditsafe eller Bisnode.

Fairlo, Brixo och Tryggkredit är exempel på långivare där du har möjlighet att få ett SMSlån med relativt låg ränta utan UC.

Finns det verkligen SMSlån med låg ränta?

Ja, det finns faktiskt små lån med låg ränta, trots att högkostnadskrediter är vanligt förekommande. Du kan t.ex. hitta små lån med låg ränta hos Northmill. Vilken ränta du erbjuds att låna till går dock inte att avgöra innan du ansökt om lånet.

Kan jag ta ett snabblån med låg ränta trots betalningsanmärkningar?

Nej, det är svårt för den som har betalningsanmärkningar att bli beviljad en låg ränta på ett snabblån. Du kan ofta bli beviljad snabblån även om du har ett fåtal betalningsanmärkningar. Däremot blir du sällan erbjuden en låg ränta på lånet.

Det beror på att banken tar en större risk när de lånar ut pengar till någon med betalningsanmärkningar. De kompenserar därför med en högre räntesats.