Gratis SMSlån

Här på Snabblånen.nu hittar du alla tillgängliga gratislån. Hos dessa långivare kan du låna gratis i upp till 30 dagar, även du som är kund hos dem sedan tidigare.

Finns det verkligen gratis SMSlån?

Senast uppdaterad fredag den 25:e mars 2022 av Axel Mattsson

Ja, det finns några aktörer som erbjuder gratis lån under en begränsad period. Just nu finns det 2 st. snabblån och 1 privatlån där du slipper betala ränta under de första 14 – 30 dagarna. Har du kvar lånet längre än så tillkommer sedvanlig ränta och eventuellt andra avgifter.

Långivare som erbjuder lån gratis 2024

  • Lumify
  • Loanstep
  • Rocker

Lumify: räntefritt SMSlån i 30 dagar

Just nu erbjuder Lumify alla kunder att låna räntefritt i 30 dagar.  Den enda avgift som tillkommer är 60 kronor i aviavgift om du betalar tillbaka inom 30 dagar. Hos Lumify kan du låna upp till 70 000 kr och lånebeloppet måste vara minst 10 000 kr för att du ska kunna låna till priset av endast 60 kr (1 st aviavgift).

En stor fördel med Lumify är att du kan låna pengar snabbt. De svarar direkt på din ansökan och tillämpar direktutbetalning av lånet även på kvällar och helger.

Betyg
4,7
Lånebelopp
2 000 - 70 000 kr
Effektiv ränta
39,5%
Låna nu
Svarar på ansökan efter ett par sekunder
Erbjuder direktutbetalning till storbanker
Generöst "kostnadsfritt" erbjudande
Läs mer hos Lumify
Detta är en högkostnadskredit.

Loanstep: låna gratis i 14 dagar

Hos Loanstep kan du låna i upp till 14 dagar helt utan ränta, oavsett om du är ny kund eller har lånat hos dem förut. De erbjuder gratis lån på två fasta belopp, 3 000 eller 5 000 kronor. Från och med dag 15 tillkommer uppläggningsavgift på 300 resp. 500 kr, aviavgift på 60 kr och ränta (15,4 – 38,4 %) för alla dagar.

Loanstep kan godkänna ett lån om du har 1 betalningsanmärkning. Den måste dock vara äldre än 12 månader. Kreditupplysningen sker hos Bisnode, vilket gör att din kreditvärdighet hos UC inte påverkas.

Betyg
4,6
Lånebelopp
3 000 - 25 000 kr
Effektiv ränta
21 - 38,4%
Låna nu
3 eller 5 tkr helt gratis i 2 veckor
Slipp UC vid ansökan
Populär långivare
Läs mer hos Loanstep
Detta är en högkostnadskredit.

Rocker: gratis lån i 14 dagar

Rocker erbjuder privatlån på upp till 300 000 kronor helt räntefritt de första 14 dagarna. Därefter gäller sedvanliga kostnader som uppläggningsavgift på 398 kr och ränta 3,95 – 19,95 %. Erbjudandet gäller oavsett vilket belopp du lånar.

Dessutom bjuder Rocker på låneskydd i 3 månader, en slags försäkring som täcker lånekostnaderna i upp till 1 år om du blir sjukskriven eller arbetslös. För att utnyttja erbjudandet om att låna pengar räntefritt hör du av dig till deras kundtjänst innan de 14 dagarna gått.

OBS! Det är viktigt att betala tillbaka gratis lån i tid

För att lånet verkligen ska vara gratis är det mycket viktigt att du betalar tillbaka SMS-lånet i sin helhet innan de 14 (eller 30) dagarna har gått. Tittar vi till exempel på Loansteps lån blir lånen på 3 000 och 5 000 kronor avsevärt dyrare redan dag 15.

Då tillkommer nämligen såväl ränta som fasta avgifter för lånet och nu är Loanstep inte lägre det bästa alternativet. Här nedan ser du några exempel på vad de båda lånen kostar efter de 14 dagarna.

 

* Om den 15 dagen infaller under samma månad respektive om den 15:e dagen infaller så att det hinner bli en ny månad.

Ett billigt SMSlån kan bli billigare än ett räntefritt lån

Ofta kan det vara bättre att ta ett lån med låg ränta än ett gratis lån. De billigaste SMSlånen kommer maximalt att kosta några hundra kronor ändå.

Visserligen kostar gratislånet ingenting i 14 dagar men om du inte kan betala innan den tiden löpt ut kommer du att få betala väldigt mycket mer – det kan handla om flera tusen kronor hos Loansteps gratislån.

För att undvika obehagliga överraskningar kan det vara bättre att betala en låg ränta istället för att chansa, och kanske åka på en stor ekonomisk smäll.

För att visa hur stor skillnaden kan vara ser du två exempel här nedan, på vad det kostar att låna 5 000 kr i 30 dagar hos Loanstep respektive Brixo:

  • Loanstep: Ränta 38,4 % + uppl.avgift & aviavgift. Kostnad 1 361 kr
  • Brixo: Ränta 25,95 %, inga fasta avgifter. Kostnad: 108 kr

För 10 år sedan var gratis SMS lån vanligt

Förr var det mycket vanligare med erbjudanden om så kallade gratis SMSlån. Snabblånebranschen blev allt mer konkurrensutsatt och aktörerna behövde hitta nya sätt att locka till sig nya kunder. Ett sätt var att erbjuda SMSlån utan ränta första gången man lånade hos dem.

Nya kunder kunde alltså låna pengar helt gratis. Det normala var att man slapp ränta och avgifter den första månaden, men 60 och 90 dagar förekom också ganska frekvent.

Därför kallar man inte längre SMSlån för ”gratis”

Som du kanske sett marknadsför banker och långivare inte sina lån som gratis SMSlån idag. Det bottnar i att Konsumentverket reagerade kraftigt på att man kallade snabblånen för gratis, och 2013 varnades flera långivare som marknadsförde sig på det här viset.

Anledningen till varningarna var att reklamen var vilseledande i och med att man använde formuleringen ”gratis SMSlån” – lånen skulle ju trots allt betalas tillbaka oavsett om det var räntefritt eller ej. Numera är det väldigt ovanligt att långivare pratar om ”gratis” lån eller erbjuder räntefria lån.

Varför erbjuder långivarna SMS lån gratis?

Man kan ju fråga sig vad vitsen är för en långivare att låna ut pengar gratis. Föga förvånande möts detta ofta med misstänksamhet kring vad dessa aktörer egentligen är ute efter. Hela idén med att låna ut är ju att tjäna pengar på räntorna. Tar man då inte ut ränta blir det ju heller inga intäkter.

Ändå tjänar långivarna ofta pengar på dessa gratis SMSlån. Det beror på att en stor andel av låntagarna faktiskt inte betalar tillbaka lånet inom den räntefria perioden. Plötsligt tillkommer det då avgifter och ränta på lånet.

Det finns alltså en hake med dessa gratis lån, och det är att återbetalningstiden är mycket kort. Många klarar helt enkelt inte av att lösa lånet inom den föreskrivna tiden, och detta är långivarna naturligtvis väl medvetna om.

I slutändan är det en lönsam affär att erbjuda gratis lån, eftersom kreditgivarna lockar till sig många nya (och i slutändan betalande) kunder på det viset.

Alternativ: utnyttja ångerrätten på lånet

Det finns ett sätt att låna pengar i ända upp till 44 dagar utan att behöva betala några som helst avgifter, förutom räntan. Det gäller även de SMSlån som har dolda avgifter i form av uppläggningsavgifter och andra fasta avgifter. Hur kan det vara möjligt?

Jo, enligt lag har man alltid rätt att ångra ett köp eller avtal som ingåtts på distans. Lagen gäller också för lån som tas på nätet och du har alltid 14 dagar på dig att ångra dig (utan krav på anledning). Du kan alltså meddela långivaren inom 2 veckor, att du ångrat dig och vill betala tillbaka pengarna.

När du gjort detta har du sedan 30 dagar på dig att betala in pengarna. Totalt blir det därmed 44 dagar som mest. Därefter får du tillbaka alla avgifter du har betalat, till exempel:

  • Uppläggningsavgift
  • Uttagsavgift
  • Aviavgift
  • Autogiroavgift
  • Kreditförmedlingsavgift

Detta är det enda tillfället där ett SMS-lån med höga avgifter och låg ränta är att föredra. Åtminstone om du vet att du kommer att kunna betala tillbaka lånet inom de 44 dagarna. Då spelar det ingen som helst roll att avgifterna är höga. Istället kan du tryggt ta det lån som har lägst ränta – eller ingen ränta alls.

Vanliga frågor

Kan jag beviljas ett gratis SMSlån även om jag har en betalningsanmärkning?

Ja, det är absolut möjligt. Det är inte räntor och avgifter som avgör om du kan låna med betalningsanmärkning. Istället är det långivarens bedömning av din betalningsförmåga som har betydelse för om du lånet beviljat eller inte.

Var hittar jag gratis SMSlån?

Just nu finns det bara ett fåtal långivare som erbjuder helt gratis lån: Loanstep, Lumify och Rocker. Utöver dessa finns det ibland erbjudanden om räntefria lån under en begränsad tidsperiod från olika långivare.

Finns det gratis lån med längre återbetalningsperiod än 14 dagar?

Just nu erbjuder Lumify lån med en gratisperiod på 30 dagar. Dessutom kan du låna upp till 300 000 kr hos Rocker, i form av ett privatlån – där är de första 14 dagarna gratis.

Vad krävs för att få ett gratislån beviljat?

Alla långivare har sina egna specifika krav för att bevilja lån. Därför finns det inte ett enskilt svar på den frågan. Dock ska du i vara 18 – 21 år gammal, vara bosatt och skriven i Sverige och ha någon form av deklarerad inkomst.

Vissa långivare accepterar betalningsanmärkningar men du får inte ha några skulder hos kronofogden.