Lån via mobil

Genom att ta ett lån direkt via mobilen har du möjlighet att få pengarna utbetalda snabbt och smidigt redan samma dag. Här på snabblånen.nu listar vi de bästa telefonlånen på marknaden just nu.

Jämför de bästa telefonlånen

Senast uppdaterad måndag den 21:e juni 2021 av Axel Mattsson

I vår lista nedan jämför du enkelt olika lån via mobilen. Genom att filtrera bort de lån som inte uppfyller dina krav ser du direkt vilka telefonlån som passar dig bäst.

Tryck på “Mer info” för att studera lånevillkoren närmare. Gå direkt till ansökan via knappen “Låna nu”.

Vad är telefonlån?

Ett telefonlån är en typ av lån utan säkerhet som tas via mobilen. Vanligtvis är lånet på ett mindre belopp och kännetecknas av en snabb ansökningsprocess och utbetalning. Ett vanligt namn på telefonlån är SMSlån. Numera tar man dock inte lånet genom SMS utan genom att signera med mobilt BankID.

Grundkrav för att få telefonlån

 • Lägsta ålder 18 år.
 • Månadsinkomst på runt 8 000 – 10 000 kr före skatt.
 • Folkbokförd i Sverige med svenskt personnummer.
 • Tillgång till elektronisk legitimation, t.ex. BankID.
 • Max 10 betalningsanmärkningar.
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden.

Vanliga kännetecken för lån via mobil

Telefonlån passar bra när du behöver pengar direkt

De flesta lån du ansöker om via mobilen har snabb utbetalning, vanligtvis inom 1 – 24 timmar. Det finns också långivare som handlägger ansökningar automatiskt och betalar ut pengarna direkt, vilket innebär att du kan ha pengarna på kontot inom 15 minuter.

Lån via mobil har ofta utbetalning dygnet runt

Ibland uppkommer oväntade utgifter på opassande tider, t.ex. under kvällar eller helgdagar. Som tur är behöver man idag inte vänta tills bankkontoret öppnar för att kunna få ett lån utbetalt.

Hos vissa av de aktörer som erbjuder telefonlån har du möjlighet att ta lån och få pengarna direkt dygnet runt – även på helger och röda dagar. Använd kryssrutan för utbetalning kväll/helg i menyn ovan för att se vilka banker och långivare som tillhandahåller denna tjänst.

Det finns 3 sätt att låna via mobilen

 1. Ansök om lån online på långivarens egna hemsida eller via deras app. Detta är det vanligaste sättet att låna via mobilen. Du identifierar dig snabbt med hjälp av någon form av e-legitimation, och signerar med BankID.
 2. Ansök via SMS. Det finns vissa långivare som möjliggör lån via SMS för återkommande kunder. Ett exempel på detta är Kredit365.
 3. Ring in till banken och gör ansökan via telefon. Beroende på långivaren, kan du identifiera dig och signera via BankID, med SMS-verifiering eller genom en kod som du får skickad via mail.

Du kan låna via mobil utan UC

När det gäller lån via mobilen görs kreditförfrågan vanligtvis ej via UC. Den tas istället hos något av de andra upplysningsföretagen, t.ex. Bisnode eller Creditsafe. Detta innebär att din kreditvärdighet hos UC normalt sett inte påverkas av ett telefonlån.

När en långivare tar en kreditupplysning hos UC sparas förfrågan i deras register i 12 månader. Ju fler UC du har registrerade samtidigt, desto sämre blir din kreditvärdighet. Kreditupplysningar via Bisnode eller Creditsafe registreras däremot inte hos UC och påverkar därför inte ditt kreditbetyg hos dem.

Så kan du undvika avgifter på telefonlån

Ta ett lån utan avgifter

Telefonlån är som sagt generellt sett på låga belopp och med kort återbetalningstid. Därför är det sällan räntan som är den största kostnaden, även om den är hög procentuellt sett. Det är snarare de tillkommande avgifterna som gör att lånet blir dyrt.

Därför kan det löna sig att välja ett lån med hög ränta utan avgifter istället för omvänt när det gäller telefonlån och andra typer av micro lån.

Utnyttja ångerrätten

Ett sätt att komma undan dyra avgifter på telefonlån är att utnyttja ångerrätten. Den finns reglerad i Konsumentkreditlagen, och ger dig som konsument rätt att fritt ångra ditt avtal inom 14 dagar och få tillbaka alla avgifter för lånet.

Efter du meddelat banken om att du ångrat ditt kreditavtal har du 30 dagar på dig att betala tillbaka ditt SMSlån. Du får då tillbaka samtliga avgifter och betalar endast ränta för den tid du lånat pengarna. Därmed kan du totalt låna i upp till 44 dagar med räntan som enda kostnad.

Räkneexempel: lån via mobil med och utan avgifter

Nedan följer ett exempel på hur lånekostnaderna för ett och samma telefonlån kan påverkas genom att utnyttja ångerrätten inom 14 dagar.

 

Utnyttjar man ångerrätten betalar man alltså bara räntan på lånet. Som exemplet visar kan denna kostnad bli relativt låg jämfört med de avgifter som tillkommer om ångerrätten inte nyttjas.

Exempel på långivare som erbjuder telefonlån

 • Ferratum: Kontokredit 1 000 – 45 000 kr utan avgifter, ränta 39,6 %.
 • Northmill: Låna 1 000 – 50 000 kr med låg ränta mellan 4,9 – 19,9 %.
 • Lumify: Telefonlån mellan 2 000 – 30 000 kr till en ränta på 39,5 %.
 • Brixo: Kredit mellan 3 000 – 30 000 kr utan avgifter, ränta 25,95 %.
 • Daypay: Lån via mobil på 1 000 – 20 000 kr med ränta på 39 %.

Risken med att låna via mobil

Det finns inte bara fördelar med att det är så lätt att ansöka om SMS lån direkt utan säkerhet. Det kan också locka till att ta lån i situationer när man istället borde avstå, vilket i sin tur kan leda till överskuldsättning.

Vi rekommenderar att man alltid bör låna ansvarsfullt och undvika att låna till onödig konsumtion. Ett sätt att låna ansvarsfullt är genom att alltid säkerställa att man har råd att betala tillbaka det man avser att låna innan man ansöker.

Vanliga frågor

Kan jag få ett telefonlån trots betalningsanmärkningar?

Ja, det är möjligt att bli beviljad ett telefonlån även om du har betalningsanmärkningar. Flera långivare accepterar upp till 10 anmärkningar. För att se vilka långivare det gäller kan du kryssa för valet “Godkänner anmärkning” i listan av filter till vänster högre upp på sidan.

Går det att få ett telefonlån utan UC?

Ja, faktum är att de flesta telefonlån är lån utan UC. En upplysning tas alltid i samband med ansökan, men den sker oftast via Bisnode eller Creditsafe istället för UC. Det innebär att inga kreditförfrågningar registreras hos UC och att utbetalda lån sällan rapporteras till UC:s register.

Hur hög inkomst behöver jag för att få ett lån via mobilen?

Vilken inkomst du behöver ha för att få ett lån via mobilen beror på din långivare. Hos t.ex. Ferratum har du möjlighet att låna med en låg inkomst (från 2 tkr/månad före skatt, men vanligast är 8 – 10 tkr). Andra långivare har något högre inkomstkrav (ca 5 – 12 tkr/månad).

Vad är skillnaden mellan ett telefonlån och ett SMSlån?

Det är ingen skillnad mellan telefonlån, SMSlån och snabblån. Det är olika namn för samma populära tjänst: att man snabbt och smidigt ska kunna låna pengar och signera med BankID i stället för att köa på en fysisk bank.

Går det att ringa in och ansöka om lånet via telefon?

Ja, du kan ringa din utvalda kreditgivares kundtjänst för att ansöka om lånet via telefon. Numret hittar du lätt genom att googla dig fram till kreditgivarens hemsida. Alternativt kan du klicka på knappen “Låna nu” i listan ovan, så hittar du kontaktuppgifterna snabbt.