Snabblån för pensionärer

Det går att få lån även om man är pensionär. Här på Snabblånen.nu hittar du snabblån från långivare som erbjuder även äldre människor att låna.

Jämför SMSlån som pensionärer kan få

Senast uppdaterad tisdag den 22:e juni 2021 av Axel Mattsson

I listan här nedan kan du jämföra alla olika långivarens snabblån för pensionärer. Ange hur mycket du vill låna och kryssa i dina preferenser för att filtrera bland lånen.

Under ”Mer info” kan du läsa ytterligare info om lånen såsom inkomst- och ålderskrav. nappen ”Låna nu” tar dig direkt till långivarens ansökningsformulär.

Kan jag få snabblån som pensionär?

Ja det är möjligt att beviljas snabblån som pensionär även om det blir svårare ju äldre man blir. Precis som för alla andra är det inkomsten och helhetsbedömningen av din kreditvärdighet som styr. Dock är det vissa SMSlångivare som har en övre åldersgräns för lån. Normalt ligger den kring 70 – 75 år.

Grundkrav för att få snabblån för pensionärer

  • Du ska vara max 70 – 75 år gammal (inte alla långivare har åldersgränser).
  • Du ska tjäna minst 8 000 kr i månaden.
  • Du får inte ha kronofogdeskulder.
  • Du ska svenskt personnummer och vara skriven i landet.
  • Du bör ha tillgång till BankID.
  • Du får ha max 0 – 10 betalningsanmärkningar.

Varför är det så svårt för en pensionär att få snabblån?

När man kommer lite högre upp i åldrarna blir det ofta allt svårare att få ett snabblån beviljat. Utbudet av snabblån som man kan få som pensionär är inte lika stort som för en heltidsarbetande fastanställd. Det beror på flera olika faktorer.

Som pensionär har man ofta för låg inkomst för att få ett snabblån

När man går i pension får man räkna med en drastiskt lägre inkomst i de flesta fall. I värsta fall får man inte ut mer än garantipensionen, som är mellan ca 7 800 och 8 600 kr (för ogifta respektive gifta personer).

Låneinstituten använder sig av en så kallad KALP-kalkyl när man behandlar en låneansökan. KALP står för ”Kvar Att Leva På” och går ut på att man räknar ihop alla inkomster och drar av hushållets utgifter. Det som blir kvar är då det kapital du har att röra dig med.

Har man garantipensionen som enda inkomstkälla anses man av vissa långivare ha för låg betalningsförmåga, och riskerar att nekas lån.

Vilka inkomstkrav de olika långivarna ovan har hittar du under “Mer info” i listan med snabblån ovan.

Långivarnas åldersgränser hindrar ett beviljande för pensionärer

Att alla långivare har krav på att man måste vara minst 18 – 21 år gammal känner de flesta till. Det finns dock även långivare som sätter en övre gräns för hur gammal man får vara. Gränsen för lån till pensionärer går i regel vid ca 70 – 75 år.

Rent krasst beror detta på att den pensionär som ansöker kanske inte har så lång tid kvar i livet. Om låntagaren hinner gå bort innan lånet är slutbetalt kan det vara svårt för långivaren att få tillbaka sina pengar.

Vissa långivare har denna gräns för att bevilja lån, medan andra säger att lånet ska vara slutbetalt innan en viss ålder. Detta har egentligen bara betydelse för privatlån, eftersom snabblån har så kort återbetalningstid.

Vilka ålderskrav de olika långivarna ovan har hittar du under “Mer info” i listan med långivare högre upp på sidan.

Alternativ för att öka chanserna för en pensionär att beviljas lån

Den lättaste banken att få lån hos är inte alltid så lätt att hitta. Om du misstänker att det kommer att bli svårt att få lån på grund av din ålder och kreditvärdighet finns det ett par saker du kan göra för att öka chansen att få din ansökan beviljad.

  • Sök ett lägre belopp. Av naturliga skäl är det enklare att få ett lån på 1 000 kr än att låna 50 000 kr som pensionär. Av den anledningen bör du inte ansöka om ett högre belopp än vad du faktiskt behöver.
  • Välj en kort återbetalningstid. Vissa långivare har en gräns för hur gammal man får vara innan lånet har betalats tillbaka. Ligger du på gränsen så välj en kort återbetalningstid för att undvika att komma över den gränsen.
  • Ta med en medsökande. Sök tillsammans med någon anhörig som har god kreditvärdighet. Det ökar chanserna att bli beviljad ett SMSlån med låg inkomst, och ofta kan du även räkna med att få en bättre ränta på lånet. Dessvärre är det få långivare godkänner medsökande. Northmill är ett exempel på en aktör som kan ta med medlåntagare.

Tips: Så håller du nere kostnaderna för snabblånet

Som pensionär har man mindre att röra sig med och måste vara mer återhållsam med pengarna. Här nedan ger vi några tips för att hålla nere kostnaderna.

1. Var noga när du jämför lån

Det finns massor med pengar att spara på att vara noggrann när man jämför snabblån online. Detta är så klart extra viktigt om man är pensionär och har en lägre inkomst.

Räntorna skiljer sig nämligen kraftigt mellan olika långivare. En del långivare tar ut närmare 40 % i ränta samtidigt som det finns långivare som inte tar ut mer än 6 – 7 %.

2. Undvik fasta avgifter

Samtidigt som man letar efter bästa möjliga ränta får man inte glömma bort att kolla upp vilka avgifter som följer med lånet. Det finns långivare som tar 595 kr i uppläggningsavgift och upp till 60 kr i aviavgifter.

Har du då sökt ett SMSlån på 3000 kr och betalar av på 6 månader får du betala tillbaka 4 296 kr om räntan är 39 %. Lånekostnaden är alltså 1 296 kr.

Motsvarande lån utan avgifter och med 19 % i ränta kostar 166 kr, och du betalar därmed bara tillbaka 3 166 kr. Det optimala är om du kan hitta ett lån med låg ränta och utan fasta avgifter.

3. Låna utan ränta och avgifter

Om du bara behöver låna i en vecka eller två i väntan på pensionen finns det ett alternativ på SMSlån utan både ränta och avgifter. Hos Loanstep kan du som pensionär låna antingen 3 000 kr eller 5 000 kronor helt gratis i 14 dagar.

Ingen ränta och inga fasta avgifter läggs på lånet om det återbetalas inom 14 dagar. Det är dock mycket viktigt att betala tillbaka lånet inom de 14 dagarna, annars tillkommer både ränta och dyra avgifter.

4. Utnyttja ångerrätten

Ett annat sätt att spara pengar är att utnyttja den lagstadgade ångerrätten, som gäller på alla distansköp. Enligt den har man 14 dagar på sig att ångra sitt köp, och detta gäller också när man lånar pengar.

Meddela bara långivaren att du har ångrat dig inom 14 dagar, därefter har du 30 dagar på dig att betala tillbaka pengarna. Då behöver du bara betala räntan på lånet (plus det lånade beloppet). Eventuella avgifter på lånet betalar långivaren tillbaka.

5. Sök en kontokredit

Som pensionär kanske det kan vara mer intressant med en låg månadskostnad framför en låg totalkostnad på lånet. Ett alternativ kan då vara att söka en kontokredit istället för ett traditionellt snabblån.

Med en kontokredit får du ett kreditutrymme som du kan använda om och om igen, så länge du har kvar utrymme på krediten. Här behöver du heller inte betala tillbaka enligt en fastställd plan. Istället har du ett ”minsta belopp” du måste betala tillbaka, vilket brukar röra sig om 4 – 5 % av resterande skuld.

Lånet blir förvisso lite dyrare i slutändan, men kan vara ett sätt att hålla nere månadsutgifterna. Som pensionär kan det vara bra att veta.

6. Betala tillbaka lånet snabbt

Detta är ett alternativ för dig som prioriterar totalkostnaden på lånet. Ju snabbare du betalar tillbaka lånet, desto mindre tickar räntan iväg. Det kostar aldrig extra att betala tillbaka lånet i förtid.

Vanliga frågor

När är det bra att ta ett SMSlån för pensionärer?

Att ta ett mini SMS lån som pensionär kan vara en bra lösning på akuta problem som måste lösas omgående. Exempelvis ett trasigt kylskåp eller något annat som gått sönder. Däremot bör man undvika att låna till onödig konsumtion.

Hur kan jag som pensionär få bäst ränta på ett snabblån?

Bästa möjliga ränta får du genom att noga jämföra alla långivares villkor. Undvik också att ta lån som har fasta avgifter i form av t.ex. uppläggningsavgifter och aviavgifter. Att låna tillsammans med en medsökande kan också medföra bättre räntevillkor.

Hur gammal får jag vara för att söka SMSlån som pensionär?

Det finns ingen lag som styr över hur gammal man måste vara för att söka ett SMSlån, förutom att man måste vara minst 18 år. Sedan har vissa långivare en övre åldersgräns, normalt mellan 70 – 75 år. Dock är det många aktörer som inte har någon övre gräns utan behandlar din ansökan helt och håller efter din kreditvärdighet.