Lån med svag kreditvärdighet

Det kan ibland vara knepigt att bli beviljad lån med väldigt dålig kreditvärdighet. Just därför har vi på snabblånen.nu valt att samla alla långivare som erbjuder privat- och SMSlån trots låg kreditvärdighet.

Hos oss är låg scoring på grund av många UC-förfrågningar, betalningsanmärkningar, befintliga lån eller oregelbunden inkomst inga problem.

Jämför långivare som erbjuder SMSlån trots låg kreditvärdighet

Senast uppdaterad onsdag den 16:e juni 2021 av Axel Mattsson

I listan hittar du de bästa långivarna där du kan få snabba lån med dåligt kreditbetyg 2021. Vet du om varför du har svag kreditvärdighet, exempelvis på grund av anmärkningar, kan du filtrera listan att endast visa aktörer som erbjuder lån trots det.

Vill du läsa mer om ett visst lån hittar du mer detaljerad information under knappen “Mer info”.

Jämför aktörer som erbjuder vanliga lån med låg kreditvärdighet

Nedanför hittar du de bästa alternativen för dig som är intresserad av ett vanligt banklån, men som av någon anledning har dåligt kreditbetyg.

I listan hittar du endast låneförmedlare. Eftersom det endast görs en enda UC påverkas din kreditvärdighet inte mer när du ansöker hos dem jämfört med om du ansökt hos en enskild långivare.

Samtidigt som din kreditvärdighet bevaras skickas din ansökan till flera olika banker samtidigt, vilket maximerar dina chanser att hitta en aktör som kan ge ut lån trots dålig kreditvärdighet. Du har alltså mycket att vinna och inget att förlora.

Läs mer hos Sambla
Läs mer hos Enklare
Läs mer hos Lendo

Vad betyder kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är ett mått på betalningsförmåga, och bestäms utifrån en kreditupplysning som beställs av ett upplysningsföretag såsom UC, Bisnode eller Creditsafe. En person med hög kreditvärdighet anses ha goda möjligheter att betala lån och krediter, och motsatt för någon med låg kreditvärdighet.

Varje kreditupplysningsföretag gör en egen uppskattning av hur kreditvärdig du är som person. Ditt kreditbetyg kan alltså skilja sig mellan t.ex. UC och Bisnode. Med det sagt baserar de ofta sin uträkning på samma eller liknande information, vilket gör att du ofta har liknande kreditvärdighet hos olika leverantörer.

Varför är det svårt att låna pengar med dålig kreditvärdighet?

Anledningen att det kan upplevas som krångligt att bli beviljad lån trots låg kreditvärdighet är att långivare ser ett lågt kreditbetyg som en risk. Ju lägre scoring en kund har hos t.ex. UC, Bisnode, Creditsafe desto större risk uppskattas det vara att kreditgivaren inte får tillbaka sina pengar.

Går det att få lån helt utan kreditvärdighet?

Ja, men endast om du lånar med säkerhet eller pant. För alla lån utan säkerhet såsom en SMSlån-kredit eller ett privatlån är det din inkomst och ekonomi som backar upp lånet. Enligt konsumentkreditlagen är det inte tillåtet för långivare att låna ut pengar till personer med för svag kreditvärdighet.

Har du däremot möjlighet att lämna in ett värdefullt föremål såsom ett smycke, en klocka eller elektronisk utrustning i pant spelar din kreditvärdighet inte någon roll för banken. Lånar du med säkerhet kan banken alltid sälja av din pant om du inte sköter dina betalningar och på så sätt få tillbaka sina utlånade pengar.

Sefina Pantlån – här kan du låna med hur dålig kreditvärdighet som helst

Hos Sefina har du möjlighet att låna upp till värdet av det föremål du pantsätter. Eftersom ditt pantsatta föremål står som säkerhet för lånet gör Sefina inte någon kreditprövning. Det är alltså ett lån utan krav på dig som låntagare.

Läs mer hos Sefina

Vanliga orsaker till låg kreditvärdighet

Nedan går vi igenom alla de vanligaste orsakerna till att någon får låg kreditvärdighet hos kreditupplysningsbolagen.

Många förfrågningar hos UC eller Bisnode

En av de vanligaste anledningarna till att någon har svag kreditvärdighet är att personen gjort många kreditupplysningar det senaste året. Faktum är att antalet förfrågningar påverkar din kreditvärdighet även om låneansökan som registrerade en kreditupplysning inte resulterade i ett nytt lån.

Både hos UC och Bisnode sparas alla förfrågningar man gjort i 12 månader, och antalet kreditprövningar påverkar sedan ens kreditbetyg (där fler prövningar ger sämre kreditvärdighet).

Därför kan det vara svårt att få lån med många förfrågningar hos långivare som använder sig av Bisnode eller UC för sina kreditupplysningar. Antalet Creditsafe-förfrågningar sparas dock inte i något register och påverkar inte din kreditvärdighet på något sätt.

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar

Det första steget som tas om man inte betalar en faktura är att skulden går vidare till inkasso. Betalar man inte inkassoskulden kan skulden till slut gå vidare till kronofogden vilket resulterar i en betalningsanmärkning som är kvar i tre år.

En prick från kronofogden har väldigt stor påverkan på ens kreditvärdighet. Även om det går att få lån med anmärkningar går det inte att få lån med betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden utan säkerhet eller borgensman.

Låg eller oregelbunden inkomst

Även om det inte krävs en fast anställning och hög lön för att låna pengar kan det påverka ens kreditvärdighet om ens inkomst är låg (t.ex. under 8 000 kr i månaden) eller om den är väldigt oregelbunden.

Den vanligaste inkomstrelaterade orsaken till låg kreditvärdighet är att man inte har någon deklarerad inkomst pga. studier eller tidigare arbetslöshet

Många lån och krediter sedan tidigare

Ju fler lån och krediter du har (både belopp & antal), och följaktligen hur mycket ränta du betalar varje år påverkar din kreditvärdighet. Har du många lån och krediter minskar ditt betalningsutrymme och därmed även din kreditvärdighet.

Tips - så kan du få lån trots svag kreditvärdighet

För att maximera dina chanser att få låna pengar med låg kreditvärdighet kan du följa de tips vi delar med oss av nedan:

Vänd dig till en långivare med låga krav

Det enklaste sättet att bli beviljad lån med dålig kreditvärdighet är att helt enkelt vända sig till en kreditgivare med låga krav på låntagarens kreditbetyg. Längre upp på sidan listar vi flera olika aktörer där du kan låna pengar snabbt även om du har svag kreditvärdighet.

Exempel på långivare som ger ut lån trots dålig kreditvärdighet

 • Lumify: beviljar lån till de flesta, så länge du inte har anmärkningar
 • Smspengar: Inget krav på anställning och lägsta inkomst på 8 tkr/mån
 • Saldo: beviljar små lån på 1 000 – 5 000 kronor med låga krav
 • Klara lån: jämför över 10 aktörer där många är OK med låg kreditvärdighet

För blancolån – använd en låneförmedlare & medsökande

Om du planerar att ansöka om 50 000 kronor eller mer rekommenderar vi alltid att du ansöker via en låneförmedlare istället för att söka direkt till en enskild långivare. Anledningen är att du oftast blir beviljad bättre villkor om flera banker får konkurrera om dig som kund.

När du ansöker om privatlån har du nästan alltid möjlighet att lägga till en medlåntagare i din ansökan. Din medlåntagare kan exempelvis vara en förälder eller partner, och kommer i praktiken att vara solidariskt ansvarig för lånet med dig.

Eftersom att det är lägre risk att låna ut till två personer än en brukar en medlåntagare ofta resultera i bättre villkor, framförallt om du ansöker om lån trots låg kreditvärdighet.

Avsluta aktiva krediter du inte använder

Något som påverkar din kreditvärdighet negativt är antalet aktiva kontokrediter och kreditkort du har beviljade. Även om du inte använder dem, och även om du till och med har klippt eventuella kreditkort syns de nämligen i din kreditupplysning.

Genom att avsluta eller minska beviljade kreditutrymmen minskar risken att låna ut till dig i bankens ögon, vilket även förbättrar din kreditvärdighet.

Betala av eller ersätt små lån och krediter

Eftersom antalet skulder du har negativ inverkan på ditt kreditbetyg är det bra att betala av alla dina små lån och avbetalningar. Det bästa sättet är att använda sparade pengar eller sälja något du äger för att lösa dina skulder.

Har du inte möjlighet att betala lånen kontakt finns det flera banker som hjälper skuldsatta med samlingslån, vilket innebär att du tar ett stort lån för att betala tillbaka alla smålån.

Alternativ - vänta med att låna tills din kreditvärdighet förbättras

Det bästa alternativet till att ta ett SMS lån trots låg kreditvärdighet är att du helt enkelt väntar tills din kreditvärdighet är starkare. Faktum är att många faktorer som försämrar din kreditvärdighet försvinner bara genom att vänta.

Några exempel på faktorer du kan vänta ut är följande:

 • Betalningsanmärkningar: försvinner i 3 år efter att de registrerats
 • Kreditförfrågningar: försvinner 12 månader efter att de genomfördes
 • Din deklarerade inkomst: uppdateras varje sommar. Har du en låg deklarerad inkomst just nu trots att du har en inkomst kan du alltså vänta till nästa sommar.

OBS: det är ofta dyrt att låna pengar med låg kreditvärdighet

Planerar du att ansöka om lån med dåligt kreditbetyg är det viktigt att du är medveten om att det sannolikt kommer resultera i ovanligt höga avgifter. En svag kreditvärdighet innebär en högre risk för banken, vilket kompenseras med att lånets kostnader också stiger.

Många enkla lån att få är så kallade högkostnadskrediter, vilket innebär att den effektiva räntan är minst 30 %. Vi rekommenderar därför att du inte tar ett lån i onödan om du har dålig kreditvärdighet.

Så utvärderar upplysningsföretag din kreditvärdighet

Varje gång du gör en kreditupplysning hos ett upplysningsföretag hämtar de in personuppgifter och ekonomisk information från olika tredjeparter. Vilken information de olika företagen hämtar in kan skilja sig lite grann, men några faktorer alla tittar på är:

 • Om du har några aktiva ärenden eller prickar hos Kronofogdemyndigheten
 • Vilken deklarerad inkomst du har via Skatteverket
 • Folkbokföring, personnummer och civilstånd via Skatteverket
 • Huruvida du har studielån via CSN
 • Underskott av kapital (hur mycket ränta du betalar per år) via SKV

Baserat på den här informationen ger upplysningsföretaget sedan en uppskattning på hur sannolikt (ofta 0 – 100 %) det är att du kommer hamna hos kronofogden inom 12 månader.

Tips – kolla upp ditt kreditbetyg själv

Nästan alla upplysningsföretag erbjuder möjligheten att för en liten summa beställa en kreditupplysning på dig själv. Du kan därigenom se vilket kreditbetyg och vilken riskgrupp som upplysningsföretaget klassificerar dig i.

Genom tjänsten är det ofta tydligt vilka faktorer som sänker din scoring, vilket gör det enklare för dig att veta vad du kan förbättra.

Nedan hittar du information om var du kan beställa en upplysning på dig själv:

 • UC: genom tjänsten “MinUC” – 29 kr per upplysning
 • Bisnode: genom tjänsten “Bisnode min upplysning” – kostnadsfritt
 • Creditsafe: genom tjänsten “Min kreditupplysning” – kostnadsfritt

anliga frågor

Vilka kreditgivare är bäst vid lån med väldigt dålig kreditvärdighet?

Det är svårt att på förhand säga vilken långivare som kommer passa dig bäst eftersom alla låneaktörer gör en individuell bedömning där de tittar på olika faktorer. Det skiljer sig därför ofta vilka kreditgivare som kan bevilja lån till olika personer med låg kreditvärdighet.

Generellt sett är däremot Sambla det bästa alternativet för privatlån, och vårt bästa snabblån för personer med låg kreditvärdighet är Ferratum eller Northmill.

Hur pass dålig kreditvärdighet är okej att ha?

Det finns ingen angiven maxgräns på hur hög riskklassificering man kan ha genom kreditupplysningsföretagen innan man blir nekad lån.

Faktum är att de långivare som kan bevilja lån trots svag kreditvärdighet ofta skaffar sig en egen uppfattning av din ekonomi istället för att endast förlita på kreditupplysningens rekommendation. Som vanligt är det dock större sannolikhet att du blir beviljad desto lägre riskklassificering du får i upplysningen.

Behövs det medlåntagare eller säkerhet?

Nej, så länge du inte har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden har du möjlighet att låna pengar hos oss även fast du har svag kreditvärdighet.

Hur snabbt går det att få pengarna utbetalda?

Utbetalningshastigheten skiljer sig beroende på flera faktorer, bland annat:

 • Vilken långivare du väljer
 • Vilken bank du har konto hos
 • När på dygnet du ansöker

För mer exakt information om utbetalningstider för varje långivare kan du läsa under “Mer info” i listan med långivare.