Billiga SMSlån

På Snabblånen.nu kan du hitta marknadens billigaste SMSlån. Här listar vi billiga lån utan UC med låga räntor och avgifter.

Jämför billiga lån (med & utan UC)

Senast uppdaterad måndag den 21:e juni 2021 av Axel Mattsson

I listan nedanför jämför du enkelt billiga snabblån genom att sortera lånen efter de egenskaper du önskar. Du får direkt överblick över vilka lån som passar in på dina preferenser.

Klicka på “Mer info” för att läsa mer om lånets villkor. Du kan också välja att klicka på “Låna nu” för att komma direkt till ansökningsformuläret.

Vilket är det billigaste SMSlånet?

Fairlo har marknadens billigaste SMSlån. De erbjuder billiga SMSlån utan UC som är helt fria från uppläggnings- och aviavgifter. Lånet fungerar som en kredit där du dessutom kan göra avgiftsfria uttag. Räntan är alltid mellan 11,39 – 17,52 % och är den enda kostnaden du betalar för lånet.

Läs mer och ansök hos Fairlo

Vad kännetecknar billiga snabblån?

Man brukar ofta prata om att snabblån och SMSlån är den dyraste typen av lån. Det finns dock vissa snabblån på marknaden som är billigare än andra. Här kan du läsa om vad som utmärker dessa.

Inga avgifter och låg ränta

Billiga SMSlån syftar generellt sett på de små lån som erbjuds av långivare som inte lägger på några extra kostnader för lånet utöver räntan. Det gäller t.ex. uppläggnings-, administrations- och uttagsavgifter, som i andra fall kan vara mycket höga.

För mindre lån med kort löptid kan kostnaden för extra avgifter på lånet i många fall bli högre än själva räntekostnaden om man räknar i kronor, även om räntan sett i procent är hög.

Även om det vanligtvis är avgifterna som gör lånekostnaderna dyra har såklart även räntan betydelse. Snabblån och SMSlån har oftast en ränta på upp emot 40 %. Därför kan den nominella räntan på ett billigt snabblån anses vara låg om den ligger på under 30 %.

Billiga SMSlån är oftast inte högkostnadskrediter

De billigaste SMSlånen är de som inte räknas som högkostnadskrediter. Gränsen för vad som räknas som högkostnadskredit beror på referensräntan som bestäms av Riksbanken.

Definitionen av en högkostnadskredit är en effektiv ränta som överstiger referensräntan med 30 %-enheter. Sedan några år tillbaka ligger referensräntan på 0 %. För att ett lån ska vara en högkostnadskredit krävs därmed att lånet i dagsläget har en effektiv ränta på över 30 %.

Långivare är skyldiga att informera om ett lån faller in under kategorin högkostnadskrediter. De märks då ut med en varningstext. Snabblån och SMSlån utan denna varningstext hör med andra ord till kategorin billiga SMSlån.

Många billiga SMSlån är utan UC

Flera långivare som erbjuder billiga SMSlån gör detta utan kreditupplysning hos UC. Många använder istället Bisnode eller Creditsafe för att göra kreditprövningen. Det finns dock långivare som använder UC för att göra kreditupplysningen.

Har man många UC-förfrågningar på sig sedan tidigare har man ändå möjlighet att få ett billigt lån även om långivaren gör kreditupplysningen via UC. Många av dessa långivare har nämligen överseende med just många UC-förfrågningar, vilket i vanliga fall annars är en faktor som påverkar kreditvärdigheten negativt.

Räkneexempel: Så påverkar avgifterna totalkostnaden

När det gäller lån på mindre belopp är det nästan alltid bättre att välja ett lån med hög ränta utan avgifter än ett med låg ränta där avgifter tillkommer. Nedan visas en jämförelse som förtydligar hur extra avgifter kan höja lånekostnaden för små lån med låg ränta.

 

Trots att lånet från Northmill har betydligt lägre ränta blir det alltså dyrare i längden. Detta beror på att höga avgifter som läggs på lånet utöver räntan hos Northmill överskrider räntekostnaden hos Ferratum.

Exempel på billiga SMSlån

  • Fairlo: 2 000 – 100 000 kr | Avgift 0 kr | Ränta 12 – 19 % | Fria uttag
  • Monara: 1 000 – 30 000 kr | Avgift 0 kr | Ränta 26,5 % | Fria uttag
  • Brixo: 3 000 – 30 000 kr | Avgift 0 kr | Ränta 25,95 % | Fria uttag
  • Northmill: 1 000 – 50 000 kr | Ränta 4,9 – 19,9 % | Uttagsavg. 195 kr
  • Klicklån: 10 000 – 40 000 kr | Aviavgift 19 kr | Ränta 9,84 – 21,6 %

Kan ett billigt lån bli helt kostnadsfritt?

Numera finns det långivare som erbjuder nya kunder att ta snabblån räntefritt första gången. Hos t.ex. Lumify får du som ny kund låna i 30 dagar utan att betala ränta på lånet. Hos andra långivare gäller vanligtvis kampanjen under en 14-dagarsperiod.

Om du bara behöver låna en mindre summa kan du exempelvis låna 500 kr gratis under denna period. Är lånet inte återbetalt inom kampanjperioden fortsätter lånet att löpa på med ordinarie ränta.

Tänk på att även om lånet är räntefritt de första 14 dagarna kan det ändå tillkomma avgifter som gör lånet dyrt. Läs lånevillkoren noga innan du signerar låneavtalet för att undvika otrevliga överraskningar.

Att hitta långivare som erbjuder helt kostnadsfria lån är lite svårare, men det förekommer faktiskt. Hos t.ex. Loanstep kan nya kunder låna utan ränta och avgifter i upp till 14 dagar. Man måste dock se till att betala tillbaka hela summan i tid – annars blir det onödigt dyrt.

Tips på hur du kan göra ett SMSlån billigare

Även om du hittar ett relativt billigt SMSlån med bra ränta och låga avgifter har vi här några tips du kan ta till för att minska lånekostnaderna ytterligare. Tipsen är självklart tillämpliga även för dyrare snabblån och krediter.

Prioritera att betala tillbaka snabbt

Har ditt lån en fast avbetalningsplan kan du ändå alltid välja att betala tillbaka i förtid. Det är helt kostnadsfritt, och eftersom räntan är rörlig utgår heller ingen ränteskillnadsersättning till banken för att lösa lånet i förtid.

Har du istället en flexibel återbetalningsplan med ett minimibelopp att betala varje månad? Då bör du överväga om du har möjlighet att betala in en större summa än det minsta beloppet. Det kan ofta vara lätt att gilla läget med låg månadskostnad, men det blir alltid dyrare i längden.

Genom att förkorta återbetalningstiden kan du minimera antalet gånger du behöver betala ränta på ditt lån. Ju fler räntedragningar du kan undvika, desto billigare kommer totalkostnaden för lånet att bli. Utgångspunkten bör alltså vara att betala av lånet på kortast möjliga tid.

Utnyttja ångerrätten

För lån med höga avgifter är det möjligt att helt komma undan dessa genom att utnyttja något som kallas ångerrätt. Det innebär att du får tillbaka alla avgifter för lånet utom ränta om du ångrar lånet.

Ångerrätten är en del av Konsumentkreditlagen som säger att man som konsument har ångerrätt i 14 dagar på kreditavtal. Du som konsument måste meddela kreditgivaren att du vill ångra avtalet inom 14 dagar från att det tecknades.

När du gjort detta har du 30 dagar på dig att betala tillbaka lånet samt den ränta som utgår för låneperioden. Alla avgifter som t.ex. uppläggnings- och aviavgifter betalas sedan tillbaka till dig. Allt som allt kan du alltså låna pengar avgiftsfritt i maximalt 44 dagar genom att nyttja den lagstadgade ångerrätten.

Ränteavdraget gör alla snabblån ca 30 % billigare

De räntekostnader du betalar under året rapporteras in till Skatteverket av din långivare. Du kan sedan få avdrag på 30 % av räntekostnaderna du haft under året upp till 100 000 kr. Vanligtvis är ränteavdraget förtryckt i deklarationen, och du behöver inte ändra eller fylla i något extra.

För att kunna utnyttja ränteavdraget förutsätter det att du har inbetald skatt att göra avdrag på. Du får dock inte ha ett överskott av kapital, dvs kapitalinkomster som överstiger räntekostnaderna.

Tänk på att du inte får göra ränteavdrag på låneavgifter, utan endast för räntekostnader!

Exempel på billiga SMSlån UTAN UC

  • Tryggkredit: 1 000 – 30 000 kr | Ränta 22,5 % | Kreditprövning Bisnode
  • Monetti: 2 000 – 20 000 kr | Ränta 39 % | Kreditupplysning Bisnode
  • Monara: 1 000 – 30 000 kr | Ränta 26,5 % | Kreditupplysning Bisnode
  • Brixo: 3 000 – 30 000 kr | Ränta 25,95 % | Kreditprövning Bisnode

Vanliga frågor

Var kan jag hitta det billigaste snabblånet?

För det billigaste snabblånet rekommenderar vi Fairlo. De erbjuder lån på mellan 2 000 – 100 000 kr utan avgifter till en effektiv ränta mellan 12 – 19 %. Vill du själv jämföra kostnader för olika lån hittar du alla snabblån i listan ovan där du även kan filtrera dessa efter egna önskemål.

Finns det billiga lån utan UC?

Ja, det finns lån utan UC som är relativt billiga jämfört med andra lån i samma kategori. Generellt sett får du dock betala högre ränta om du vill låna pengar utan UC än när du tar ett lån med UC.

Ett tips är att leta efter lån utan UC som är avgiftsfria. Detta ger normalt sett lägre lånekostnader även om räntan är hög.

Kan jag hitta billiga SMSlån även om jag har anmärkningar?

Ja, det kan du; men att bli beviljad ett billigt SMSlån med betalningsanmärkningar kan vara svårt. Vissa långivare erbjuder dock lån som godkänner nästan alla och ger inte automatiskt avslag om de ser att du har anmärkningar. Istället gör de en individuell bedömning av din ekonomi för att se om du kan betala tillbaka lånet.

I lånelistan ovan kan du lätt hitta vilka långivare som accepterar anmärkningar. Detta gör du genom att ställa in dina preferenser i filtreringsmenyn. På så sätt hittar du snabbt det billigaste SMSlånet du kan få när du behöver låna trots betalningsanmärkningar.

Går det att få ett billigt SMSlån med snabb utbetalning?

Ja, det finns flera långivare som erbjuder billiga SMSlån med snabb utbetalning. Vissa långivare betalar ut lånet så fort det blivit beviljat, och har du bankkonto hos någon av storbankerna, t.ex. Swedbank eller Nordea, har du möjlighet att få pengarna direkt.

I lånelistan kan du enkelt sortera långivare utefter om de erbjuder snabb utbetalning genom att välja att du vill låna pengar med direkt utbetalning.

Finns det räntefria billiga SMS lån?

Ja, det finns långivare som har nykundserbjudanden om att låna utan ränta under en tidsperiod på vanligtvis 14 dagar. I vissa fall tillkommer dock uppläggnings- och aviavgifter på lånet.