Låna pengar utan UC med BankID

Här på Snabblånen.nu hittar du alla våra långivare där du kan ansöka om lån utan UC och med BankID som legitimation. Med dessa lån behöver du inte oroa dig för att din kreditvärdighet försämras.

Jämför alla SMS-lån med e-legitimation som identifieringsmetod

Senast uppdaterad torsdag den 17:e juni 2021 av Axel Mattsson

Här nedanför hittar du en interaktiv lista över alla långivare som erbjuder lån utan UC med e-leg som verifieringsmetod. Samtliga är lån där du behöver BankID för att signera din låneansökan och skriva under avtalet.

Krav och villkor hos de olika långivarna hittar du bakom knappen ”Mer info” medan knappen ”Låna nu” tar dig direkt till långivarens webbplats och ansökningsformuläret.

Går det att låna utan UC med BankID?

Ja, det är inga problem alls att låna utan UC med BankID-identifiering. Istället för UC väljer långivarna att göra kreditbedömningen via Bisnode, Safenode, Creditsafe eller annat kreditupplysningsföretag. Oavsett var upplysningen tas behöver du kunna legitimera dig med BankID.

3 Olika sätt att identifiera sig när man tar lån med BankID

 1. BankID i datorn. Detta är ett litet program som du tankar ner från din internetbank, och som installerar BankID på din laptop eller stationära dator.
 2. BankID på kort. Metoden innebär att du får ett SmartCard innehållande ditt BankID från din bank. Kortet används tillsammans med en bankdosa.
 3. Mobilt BankID. En app som du laddar ner till din telefon och kopplar till din bank. Mobilt BankID är det vanligaste sättet och det bästa, då du har tillgång till ditt BankID var du än befinner dig.

Det finns en och annan långivare som har ett extra säkerhetssteg när du ansöker med BankID. Det går ut på att de skickar en kod till dig via SMS, och som du sedan anger under ansökningsprocessen.

Fördelar med att ta lån med BankID

Det finns flera fördelar med att använda BankID som verifiering när man ska låna pengar online. Hos de flesta långivare är det dessutom en förutsättning för att du ens ska kunna ansöka om lån. Några av fördelarna med BankID är följande:

1. Det går snabbt att låna med BankID

Genom att identifiera dig med BankID kan du låna snabbt och enkelt. Själva ansökan går på ett par minuter och i bästa fall kan du ha pengarna på banken en kvart senare.

2. Du behöver sällan skicka in kompletteringar

När du tar lån genom att signera ett hemskickat skuldebrev via post måste du ofta skicka med kompletterande uppgifter. De handlingar som brukar vara aktuella är kopia eller foto på

 • ID-handling som körkort, pass eller ID-kort
 • Lönespecifikation
 • Arbetsgivarintyg och/eller anställningsbevis
 • Kontoutdrag från din bank

Allt detta slipper du oftast när du lånar med BankID som verifieringsmetod. BankID är i sig en ID-handling och när det gäller ditt bankkonto kan långivaren begära utdrag från din bank automatiskt, via Instantor, Tink eller Kreditz.

Dessa utdrag informerar långivaren om dina transaktioner, vilket eliminerar behovet av lönespecifikation, kontoutdrag och anställningsbevis.

Det kan dock inträffa ibland, att långivaren begär kompletterande uppgifter även när du lånar online. Då handlar det i regel om att det är någon uppgift i din ansökan som är oklar. De flesta av långivarna i vår lista sköter dock allting digitalt.

3. Det är säkert att låna pengar och signera med BankID

BankID är ansett som en av världens säkraste elektroniska ID-handlingar. När du loggar in eller betalar med hjälp av BankID är du skyddad av såväl stark kryptering som den säkerhetsnyckel du knappar in på telefonen (eller så använder du fingeravtryckssensorn när det är möjligt).

Exempel på aktörer som erbjuder lån med BankID

 • Ferratum: 1 000 – 45 000 kr | Kontokredit | Ränta 39,6 %
 • Northmill: 1 000 – 30 000 kr | Kontokredit | Ränta 4,9 – 19,9 %
 • Klicklån: 1 000 – 40 000 kr | Snabblån | Ränta 9,84 – 21,60 %
 • Sambla*: 5 000 – 600 000 Privatlån | Ränta 2,95 – 39,60 %
 • Marginalen Bank: 25 000 – 300 000 kr | Privatlån | Ränta 3,5 – 22,79 %

(* Anm: Sambla i exemplet ovan är en låneförmedlare).

Som du kanske har märkt går allt fler aktörer över från SMSlån till kontokrediter. Det är en form av kreditlån där du skaffar dig ett kreditutrymme att utnyttja hur många gånger du vill. Du betalar alltid endast för det belopp du har utnyttjat.

Belopp som går att få med lån utan UC med e-leg

Om man vill låna utan UC kan du nästan aldrig låna mer än upp till ca 50 000 kronor. Det finns oss veterligen bara en långivare som beviljar privatlån utan UC, och det är Wästgöta Finans. Om du däremot ska låna 2000 med BankID har du ett stort antal långivare att välja på.

Hos samtliga dessa aktörer identifierar du dig med ditt BankID. Några få kan även skicka hem låneavtalet till dig för undertecknande, om du inte har BankID, bland annat Klicklån och Smspengar.

Läs mer & ansök hos Wästgöta
Läs mer & ansök hos Klicklån
Läs mer & ansök hos Smspengar

Det går att låna online även utan BankID

Om du inte har tillgång till BankID så är det faktiskt möjligt att låna online ändå. Hos till exempel SmsPengar går det att låna upp till 5 000 kr. För att visa att du är du krävs det då att du skickar in kopior på lönespecifikation och en giltig ID-handling till dem via e-post.

Handläggningen av din ansökan kommer då att ta lite längre tid än vanligt, men om du har någon av storbankerna finns fortfarande möjlighet att få lånet utbetalt samma dag.

Skaffa BankID för att kunna ta lån med e-legitimation

Ett BankID är nästan ett måste när man ska låna pengar, och direkt nödvändigt när man vill få pengarna från ett SMSlån direkt på kontot. Allt färre långivare erbjuder lån utan BankID numera och därför är utbudet av tillgängliga lån mycket litet. Därför bör du skaffa dig ett eget BankID innan du ansöker om lån.

En förutsättning för att du ska kunna skaffa BankID är att du har ett konto på en av de banker som utfärdar BankID. Dessa är Nordea, Handelsbanken, Swedbank, SEB, Danske Bank, Länsförsäkringar Bank, Skandiabanken, Sparbanken Syd, ICA-banken, Ålandsbanken och Ikano Bank.

Så här gör du för att skaffa e legitimation

 1. Besök din bank och kvittera ut en bankdosa och ett kort.
 2. Via Google Play eller App Store laddar du ner BankID-appen.
 3. Logga in på din internetbank, leta upp BankID-tjänsten och beställ ditt BankID.
 4. Verifiera din identitet med dosan för att få en aktiveringskod. I vissa fall skickar banken koden med SMS.
 5. Ange koden i din BankID-app.
 6. Nu är du redo att börja använda BankID.

Vanliga frågor

Finns det privatlån man kan låna utan UC med BankID?

Ja, det kan man, men just nu kan du bara ta lån utan UC med e-legitimation hos en enda långivare om du är ute efter ett blancolån. Det är hos Wästgöta Finans där du kan låna mellan 30 000 och 300 000 kronor utan UC.

Vilka långivare erbjuder lån med BankID och utan UC-förfrågan?

Du kan låna med BankID hos alla våra långivare som erbjuder lån utan UC. Då handlar det om snabblån upp till 50 000 kr. Flera av aktörerna erbjuder dessutom SMSlån med direkt utbetalning nattetid såväl som på kvällar och helger.

Måste jag ha ett BankID för att låna pengar?

Nej, det går att låna pengar utan BankID med det blir allt färre långivare som erbjuder denna möjlighet. De måste i så fall skicka ett avtal hem till dig som du skriver under och skickar tillbaka. Att ta lån utan UC med svar direkt är följaktligen uteslutet med denna metod.