Akut lån

Ibland uppstår krissituationer där du kan behöva akut hjälp med pengar. När detta inträffar kan det vara skönt att veta att det finns akutlån som kan betalas ut snabbt alla dagar i veckan.

Här på snabblånen.nu hittar du alla akuta lån du kan få utbetalda till ditt bankkonto omedelbart.

Senast uppdaterad måndag den 21:e juni 2021 av Axel Mattsson

I listan nedan kan du jämföra alla lån som betalas ut snabbt vid akut behov av pengar. Filtrera dig fram till villkoren du önskar, t.ex. akut lån som godkänner betalningsanmärkningar.

Vill du läsa mer om lånevillkoren innan du bestämmer dig trycker du på “Mer info”. Har du redan beslutat om vilket akutlån du vill ha trycker du på “Låna nu” för att fylla i och skicka in.

Vad är akutlån?

Ett akutlån är ett lån utan säkerhet på mindre belopp och med kort löptid. Akutlånet har också kort handläggningstid, vilket innebär att du får svar snabbt efter att ansökan är inskickad. Ofta går det att få akutlånet utbetalt omgående om du behöver pengar akut och inte har möjlighet att vänta.

Grundkraven för akutlån

För att beviljas ett akut lån begär ofta långivaren att du uppfyller vissa grundkrav. Dessa kan vara olika beroende på vilken långivare det gäller. De flesta har dock liknande krav som följer:

 • Du måste ha fyllt minst 18 år.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige med svenskt personnummer.
 • Årsinkomsten måste vara minst 100 000 kr.
 • Du får inte ha något skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Betalningsanmärkningar kan godkännas under vissa förutsättningar.

Akut lån med betalningsanmärkning - går det att få?

Det går att få ett akut lån även för dig som behöver låna med betalningsanmärkningar. Det finns dock begränsningar för hur många anmärkningar du får ha, när de uppkommit och vilken typ av anmärkning det gäller.

Maximalt antal anmärkningar och hur gamla de måste vara

Vissa långivare har satt en maxgräns för hur många betalningsanmärkningar de kan acceptera. En del godkänner endast en anmärkning, medan andra godkänner mellan 6 – 10 stycken. Har du fler än så kan du dessvärre inte beviljas akutlån hos dessa kreditgivare.

Många långivare har dock ingen uttalad maxgräns för antal anmärkningar. I dessa fall görs en samlad bedömning av din ekonomi baserat på flera olika faktorer utöver antalet anmärkningar. Bedömer långivaren att du har möjlighet att klara av att betala tillbaka akutlånet kan du bli beviljad trots anmärkningar.

De allra flesta långivare har gemensamt att de inte godkänner betalningsanmärkningar som uppkommit inom de senaste 6 månaderna. Har man anmärkningar som är nyare än så får man oftast avslag direkt.

Vilken typ av anmärkning det är påverkar beslutet

Man brukar dela upp betalningsanmärkningar i två olika typer, A-mål och E-mål. Här följer en kort beskrivning av skillnaden mellan dessa anmärkningar och exempel på vilken typ av obetalda kostnader de kan avse.

 • Allmänna mål (A-mål): Avser skulder till stat och kommun, t.ex. tv-avgift och parkeringsböter. Långivarna brukar ha överseende med denna typ av anmärkning.
 • Enskilda mål (E-mål): Avser skulder till privata aktörer, t.ex. lånefakturor och bostadshyra. De bedöms ofta som mer allvarliga anmärkningar.

Vanligtvis lägger långivaren större vikt vid E-mål när det kommer till bedömningen av din ekonomi. Består dina betalningsanmärkningar uteslutande av E-mål kan det därför vara svårare att få ett akut lån.

Det ovannämnda förutsätter att du inte har några skulder till Kronofogden. Det är däremot inte möjligt att få ett akutlån om du behöver låna pengar med betalningsanmärkning och skuld hos Kronofogden.

Att låna pengar akut med skulder sedan innan

Vilka typer av skulder du har sedan tidigare kan vara avgörande för om du kan bli beviljad ett akutlån eller inte.

Inget akutlån med skulder hos Kronofogden (men alternativ finns)

Med skuldsaldo hos Kronofogden är det tyvärr inte möjligt att få ett akutlån. Däremot är det fullt möjligt att få ett lån trots skulder sedan tidigare. Denna typ av lån kräver dock mer utredning innan det kan beviljas och har därför normalt sett längre handläggningstid än ett vanligt snabblån.

Äger du ett värdefullt föremål kan du också välja pantsätta detta och låna pengar hos en pantbank. Du får då låna utan kreditupplysning och det är därför möjligt att låna pengar trots skulder hos Kronofogden. Betalar du inte tillbaka lånet säljer banken helt enkelt din värdesak och får på så vis in sina pengar.

En värdesak går snabbt att få värderad hos en pantbank, och du har möjlighet att få pengarna i handen inom bara några minuter. Då det går snabbt att få pengarna utbetalda kan pantlånet därför liknas vid ett akutlån.

Akutlån utan UC lättast att få när du har många lån och krediter

Har du många lån och krediter sedan tidigare kan det ibland vara svårt att bli beviljad ett akutlån. Då kan det vara bättre att ansöka hos en långivare som tar kreditupplysning hos t.ex. Bisnode eller Creditsafe istället för hos UC.

Denna typ av snabblån utan UC har vanligtvis högre beviljandegrad än andra, vilket i huvudsak beror på två saker:

 • Tillgång till UC:s skuldregister saknas: Varken Bisnode eller Creditsafe har tillgång till UC:s skuldregister. De för heller inget eget register över utbetalda lån och krediter. Därför påverkas inte dina möjligheter att få ett akutlån i detta fall av att du har många lån sedan innan.
 • Antal förfrågningar hos UC syns inte: Har du många förfrågningar och därför låg kreditvärdighet hos UC påverkar inte detta kreditbetyget hos andra upplysningsföretag. De får ingen information om hur många UC du har registrerade.

Akutlån har ofta hög ränta

Akutlån har ofta lägre krav gällande inkomst, anställning och anmärkningar jämfört med t.ex. ett vanligt privatlån. Detta ökar risken för långivaren att inte få tillbaka sina pengar, vilket leder till att de tar ut en högre ränta som kompensation. Dessutom kan olika typer av avgifter tillkomma vilket ibland gör det kostsamt att ta ett akut lån.

Räkneexempel: Kostnad för ett akutlån på 8 000 kr

Detta gäller för direktutbetalning om du är i akut behov av pengar

Behöver du låna snabba pengar kan det vara bra att veta under vilka omständigheter du har möjlighet att få pengarna direkt på ditt konto. Även om långivaren ger snabbt svar på din ansökan är det nämligen inte säkert att pengarna kan överföras på en gång.

Automatisk eller manuell handläggning

För att du ska kunna få pengarna utbetalda direkt krävs det att långivaren har kort handläggningstid. Långivare som erbjuder akutlån har normalt sett automatisk handläggning av ansökningar och kan ge besked så fort ansökan skickats in.

Vissa långivare behandlar ansökan snabbt dygnet runt, men betalar inte ut lånet automatiskt. Du kan då behöva vänta tills de öppnar innan utbetalning sker. Därför är det bra att vara säker på att både handläggning och utbetalning sker direkt om du t.ex. är i akut behov av ett helglån.

Långivare som endast har manuell handläggning av ansökningar kan ibland också ge snabba svar, ofta inom 1 – 2 timmar under öppettider. Säkrast är dock att välja en långivare som ger svar direkt dygnet runt.

Konto i samma bank eller Trustly

Hur snabbt det går att få pengarna på ditt konto beror också på vilken bank långivaren betalar ut akutlånet från. Har ni konton i samma bank genomförs överföringen direkt.

Överföringar mellan olika banker görs efter bestämda bryttider. Många långivare har idag möjlighet att betala ut pengar från konton i flera olika banker för att kunna betala ut så snabbt som möjligt till sina kunder.

Om du blir beviljad ett akutlån tidigt på dagen kan du ha möjlighet att få ett SMS lån av pengar samma dag, även om du har en annan bank än kreditgivaren.

Tips för att sänka lånekostnaderna för akutlån

 • Betala av snabbare: Betalar du av ditt akutlån snabbare minskar antalet gånger du behöver betala ränta, vilket också minskar totalkostnaden för lånet.
 • Utnyttja ångerrätten: Genom att nyttja ångerrätten som finns reglerad i Distansavtalslagen har du möjlighet att låna utan avgifter i upp till maximalt 44 dagar.

Olika löptider gör skillnad i räntekostnaden för akutlån

Genom att betala tillbaka akutlånet i snabbare takt kan du spara pengar på lånets totalkostnad. Nedan följer ett exempel på hur kostnaden för ett akutlån med samma villkor kan se ut med olika löptid.

 

Exemplets låntagare kommer alltså att spara hela 1 010 kr på att betala tillbaka akutlånet på 6 månader i stället för 12!

Exempel på långivare som erbjuder akut lån

 • Fairlo: Svar inom 15 min och direktbetalning | Ränta 11,39 – 17,52 %.
 • Monara: Svar direkt och utbetalning dygnet runt | Ränta 26,5 %.
 • Ferratum: Svar inom 10 min, även kväll & helg | Ränta 39,6 %.
 • Lumify: Alltid svar inom 15 min och direkt utbetalning | Ränta 39,5 %.
 • Saldo: Svar på en gång och direkt utbetalning (24/7) | Ränta 39 %.

Vanliga frågor

Hur mycket kan jag låna om jag behöver akut hjälp med pengar?

När du behöver akut hjälp med pengar har du möjlighet att låna mellan 1 000 – 50 000 kr. Beloppet du kan ansöka om varierar dock mellan olika långivare.

Kan jag få ett akut lån med betalningsanmärkning?

Ja, det finns ett flertal långivare som kan godkänna akut lån trots betalningsanmärkningar. Klicka på valet “Godkänner anmärkning” i filtreringsmenyn ovan för att se var du kan ansöka om akutlån med anmärkning.

Hur snabbt kan jag få ett akutlån?

Du har möjlighet att få ett akut snabblån av pengar direkt på kontot – inom endast 5 minuter efter att ansökan beviljats. För att det ska vara möjligt måste kreditgivaren erbjuda direktutbetalning samt ha konto i samma bank som du själv.

Går det att få ett akut lån utan UC?

Ja, många kreditgivare erbjuder akut lån utan UC. Långivarens kreditbedömning görs istället baserat på kreditförfrågan hos något annat upplysningsföretag, vanligtvis Bisnode eller Creditsafe.

Kan jag få ett akutlån utbetalt med Swish?

Nej, än finns inte möjligheten att få ett akutlån utbetalt med Swish. Däremot erbjuder ett flertal långivare nya SMSlån som Swish – akutlån med Swish-liknande hastighet som betalas ut direkt till ditt bankkonto.