Smålån

Hos oss på Snabblånen.nu hittar du sveriges bästa smålån. Här är det inga problem att låna små belopp – vill du endast ha ett litet lån på tusen kronor går det alldeles utmärkt.

Vi erbjuder smålån även till dig som har sämre förutsättningar såsom anmärkningar eller många förfrågningar.

Marknadens bästa smålån

Senast uppdaterad onsdag den 16:e juni 2021 av Axel Mattsson

SMSpengar är det bästa alternativet för dig som vill ha ett litet lån. Hos dem kan du låna en liten summa pengar (1 – 30 tkr) via deras kontokredit. Du får svar direkt på skärmen om krediten beviljas och du kan göra så små uttag som 200 kr även om du beviljas en högre kreditlina.

Läs mer & ansök om Smspengar

Jämför smålån med snabb utbetalning

I listan nedan kan du jämföra smålån från marknadens bästa aktörer. Genom att ange vad för typ av litet lån du är ute efter (t.ex. utan UC) kan du filtrera bort aktörer som inte är relevanta för dig.

Du kan läsa mer om de olika lånen genom att klicka på “Mer info”. När du väl bestämt dig kan du enkelt klicka dig vidare till ansökningsformuläret.

Vad är smålån?

Ett smålån (även kallat mikrokredit) är ett litet lån på 1 000 kr eller mer med kort återbetalningstid. Eftersom kraven är låga när du ska låna en liten summa pengar kan du ofta få pengarna på kontot samma dag som du ansöker. Nackdelen är att räntan och månadskostnaden ofta är hög för smålån.

Vanliga krav för att låna små-pengar

 • Du måste ha råd att betala tillbaka. Om du inte har betalningsutrymme för att ta ett litet lån kan din ansökan inte beviljas.
 • Hos alla långivare måste du vara myndig, men vissa kräver att du ska vara ännu äldre än 18 år (t.ex. 20 eller 21).
 • Du ska vara svensk medborgare alternativt ha varit folkbokförd i Sverige i minst två år. Du måste också ha ett svenskt bankkonto.
 • Hos vissa långivare blir det totalstopp, även för små lån, om du har en aktiv betalningsanmärkning.
 • Ibland krävs det att du har en registrerad årsinkomst, men beloppet kan variera ganska kraftigt. 100 000 kr är en vanlig lägstanivå.

Kännetecken hos smålån

 • Du lånar små summor, ibland så lite som 1000 kr
 • Återbetalningstiden är kort, ofta omkring 30 – 90 dagar
 • Effektiv ränta kan vara extremt hög, men är det inte alltid
 • Snabb handläggning och snabb utbetalning

Smålån behöver inte vara dyra

Smålån har ofta en hög effektiv ränta, men det behöver inte alltid betyda att lånet blir speciellt dyrt i slutändan. Eftersom lånen är tänkta att betalas tillbaka under en kort tidsperiod blir den reella kostnaden för smålån ofta bara några hundralappar.

Snabblån med låg ränta är i regel svårt att hitta, men i tabellen nedan ser du ett exempel på där den faktiska kostnaden “bara” blir 236 kr trots att den effektiva räntan är väldigt hög.

Som exemplet visar behöver en effektiv ränta på över 100 % alltså inte betyda att man betalar tillbaka dubbelt så mycket som man lånat.

Fördelar med smålån

Smålån har på grund av sin ofta höga effektiva ränta fått ett ganska skamfilat rykte. Men det finns faktiskt flera uppenbara fördelar med dessa lån.

Snabba svar på din ansökan

Du ansöker superenkelt på bara någon minut och du får svar på din ansökan i princip direkt.

Snabb utbetalning, ofta även på helgen

Ett smålån kan vara perfekt när du snabbt behöver pengar. Därför är det en stor fördel att du kan få utbetalning av ditt snabblån direkt. Många långivare betalar även ut smålån på helgen och sent på kvällen.

Lägre krav för att låna små belopp

Eftersom det handlar om relativt små belopp kan kreditgivaren vara mer generös i sin kravställning jämfört med många andra typer av lån.

Du kan få lån utan UC

Om du har många kreditupplysningar hos UC så försämras ditt kreditbetyg. Därför är det bra att många kreditgivare erbjuder små lån utan UC.

Går att få lån trots betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning kommer du ha svårt att få ett vanligt privatlån, men det finns flera aktörer som erbjuder små lån trots betalningsanmärkning.

Du får använda pengarna till vad du vill

Långivare som sysslar med SMS-lån och smålån kommer aldrig fråga dig vad pengarna ska användas till. Det är helt och hållet upp till dig själv.

Stort utbud

Det finns ett väldigt stort utbud av långivare som erbjuder lån på små belopp och det tillkommer hela tiden nya lån. Att du kan jämföra många aktörer är en stor fördel för dig som konsument.

Nackdelar med små lån

Det finns självklart alltid nackdelar med att låna pengar. Det är viktigt att du verkligen förstår villkoren och att du ser till att betala tillbaka i tid.

Ofta hög månadskostnad

Den korta återbetalningstiden och de ofta ganska höga avgifterna gör att månadskostnaden för lånen ofta blir hög. Tänk därför efter en sista gång om du verkligen har råd att betala tillbaka allt i tid innan du tar ett litet lån med kort återbetalningstid.

Lätt att dra på sig skulder

Tröskeln är väldigt låg och det är lätt att man lånar utan den eftertanke som krävs. Börjar du sedan ta nya lån för att betala gamla lån är det enkelt att du hamnar i en ond cirkel som är svår att ta sig ur.

Tips när du ska låna ett mindre belopp

 • Det bästa tipset vi kan ge dig när du ska ett snabblån online är att göra en noggrann jämförelse av flera långivare. I vår överskådliga lista kan du enkelt se grundläggande fakta och genom att klicka dig vidare till respektive kreditgivare så kan du skaffa dig mer kött på benen.
 • Tänk på att räntan för smålån oftast sätts individuellt. Du kan alltså inte jämföra de olika långivarnas räntor utan att göra en ansökan.
 • Se till att ha ett mobilt Bank-ID. Det gör processen mycket smidigare och det är en förutsättning för snabb hantering och snabb utbetalning av ditt smålån.

Vad brukar man använda ett litet lån till?

Trots att det inte är att rekommendera är det vanligast att man lånar till någon form av kortsiktig konsumtion. Det kan vara sista veckan innan lön och du har ett utlägg eller inköp som du måste hantera.

Vid dessa tillfällen då du behöver ett snabbt lån under en kort tid kan ett smålån eller ett SMSlån online vara till hjälp.

Exempel på företag som erbjuder smålån

 • Northmill: Små kontokrediter på 1 000 – 50 000 kr
 • Lumify: Utbetalningar varje dag i veckan
 • Mobillån: Krediter upp till 30 000 kr utan UC
 • Ferratum: Snabba utbetalningar utan uppläggningsavgift
 • Everydayplus: Kontokrediter från 1000 kr med snabb utbetalning

Vanliga frågor

Varför har smålån så hög effektiv ränta?

Eftersom lånebeloppet är lågt får fasta kostnader som exempelvis en uppläggningsavgift väldigt stor procentuell påverkan på totalkostnaden.

Att bara titta på den effektiva räntan blir ibland en smula missvisande när det handlar om lån på små belopp. Därför kan det vara bra att även titta på den faktiska kostnaden i kronor när du jämför smålån.

Är det skillnad på SMS-lån, smålån och snabblån?

I grund och botten är det samma sak, men vissa långivare har valt olika namn på sina låneprodukter. Även begreppet minilån förekommer. Gemensamt för alla dessa är att det handlar om lån på små belopp som man ofta betalar tillbaka relativt snabbt.

Vad innebär smålån utan UC?

UC är det största och mest välkända kreditupplysningsföretaget. Nästan alla stora banker använder sig av dem för att utvärdera risken att låna ut pengar till sina kunder. Många av aktörerna som erbjuder smålån använder sig istället av Creditsafe eller Bisnode för sina kreditupplysningar.

Det gör att upplysningen inte syns i UC:s register och att den inte försämrar dina möjligheter till ett banklån i framtiden.

Behöver jag någon säkerhet för ett smålån?

Nej, ett smålån är ett så kallat blancolån där du inte behöver lämna någon säkerhet. Ett snabblån utan säkerhet har förvisso högre ränta än ett lån med säkerhet, men du kan å andra sidan använda de lånade pengarna till precis det du önskar.