Lån för skuldsatta

På Snabblånen hittar du de bästa lånen för dig som har mycket skulder. Här kan du få ett lån beviljat trots tidigare skulder, men också samla alla skulder till ett större lån.

Långivare som erbjuder lån till skuldsatta

Senast uppdaterad måndag den 21:e juni 2021 av Axel Mattsson

I listan här under kan du enkelt jämföra en mängd olika långivare som erbjuder lån till skuldsatta. Fyll bara i önskat lånebelopp och ange dina preferenser så kan du filtrera fram de alternativ som är lämpligast för just dig.

Under knappen ”Mer info” hittar du djupare information om långivarna. När du hittat någon som passar klickar du på ”Låna nu” för att komma till ansökningsformuläret.

Får man ta lån trots skulder?

Ja, även om antalet skulder påverkar möjligheterna är det fullt möjligt att låna pengar så länge din ekonomi tydligt visar att du har råd att betala tillbaka lånet. Ska du däremot låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden krävs det dock att du lämnar en pant eller söker tillsammans med borgensman.

Grundkrav för att låna pengar som skuldsatt

 • Du ska ha fyllt minst 18 år (vissa kräver 20 – 21 år).
 • Du ska tjäna minst 8 400 kr i månaden.
 • Du måste vara bosatt och skriven i Sverige sedan minst 1 år.
 • Du ska ha ett svenskt personnummer.
 • Du bör ha ett BankID
 • Du får inte ha haft skuld hos Kronofogden de senaste 6 månaderna

Notera att ovanstående krav bara är exempel på hur det kan se ut. Kraven ser olika ut hos de olika aktörerna så kontrollera att du uppfyller respektive långivares krav innan du ansöker.

KALP är avgörande när du ska ta lån med skulder

Oavsett hur mycket skulder du har sedan tidigare är det sällan det som har störst påverkan om du kan få ett nytt lån beviljat. Långivarna gör alltid en KALP-kalkyl (Kvar Att Leva På) där man räknar samman dina inkomster och utgifter.

När man räknar av dina månadsutgifter från intäkterna får man fram hur mycket du har kvar att röra dig med. Är den summan tillräcklig för att du ska anses kunna betala på det nya lånet är sannolikheten stor att din ansökan beviljas.

Många snabblån är så kallade högkostnadskrediter med höga räntor och avgifter. Försök därför att samla alla gamla lån i ett nytt privatlån för att få ner din månadskostnad.

TIPS: Samla alla lån när du ska låna pengar med skulder

Om du har många lån och krediter sedan tidigare finns risken att din kreditvärdighet påverkas. Ansöker man om nya lån trots låg kreditvärdighet får man räkna med att räntorna blir högre än om man har god kreditvärdighet.

Passa därför gärna på att räkna med alla dina gamla skulder och lägg på den summan ovanpå det lån du är på väg att ansöka om. Med största sannolikhet kommer du att få en lägre månadskostnad, samtidigt som du förbättrar din kreditvärdighet avsevärt.

Samla skulder via en låneförmedlare

Det bästa sättet att samla skulder är att jämföra lån hos så många som möjligt. För att inte din kreditvärdighet ska försämras av många UC-förfrågningar rekommenderar vi att du samlar alla skulder via en låneförmedlare.

Vi rekommenderar i det här fallet Sambla, som samarbetar med flest banker av alla låneförmedlare.

Sambla – privatlån med låga räntor

Genom Sambla kan du samla lån och skulder upp till 600 000 kronor med ränta från 2,95 – 39,6 %. Sambla skickar din ansökan till upp till 47 banker med endast 1 UC, som sedan alla långivare får dela på. Sambla gör det enkelt för dig att hitta det bästa lånealternativet.

Läs mer och ansök hos Sambla

Antalet lån och skulder påverkar din kreditvärdighet

Även om du har en bra ekonomi och utan vidare klarar att betala av på ytterligare ett lån påverkas din kreditvärdighet mer ju fler lån du har. Det kan i sin tur göra att du får en hög månadskostnad i och med att du får en sämre ränta.

Att låna med stora skulder kan på sätt och vis jämföras med att låna med betalningsanmärkningar. Stora skulder resulterar ofta i anmärkningar och båda är faktorer som påverkar din kreditvärdighet i negativ riktning.

Har man många lån bidrar det även till att månadskostnaden blir hög. Smålån har ofta en hög ränta och dessutom kanske du betalar dyra fasta avgifter på flera av dem. Därför är det ofta en god idé att baka ihop alla skulder till ett enda lån för att få ner månadskostnaden.

Lösenkrav är vanligt när du ska samla lån med skulder

Flera av långivarna har en punkt i ansökningsformuläret där du kan ange om du vill samla lån. Anledningen till att de vill veta det är att vissa av dem har ett lösenkrav kopplat till lånet. Det betyder att de inte betalar ut pengarna till dig när du ska lösa gamla lån.

Istället får du ange vilka lån och andra skulder du vill betala av. Du får ange belopp, bank, lånenummer och andra uppgifter som behövs och därefter betalar långivaren dina skulder år dig. Har du ansökt om ett nytt lån samtidigt betalas resterande belopp ut till din bank.

Det är dock inte alla långivare som har lösenkrav. Ofta betalar man ut pengarna till ditt bankkonto precis som vid ett vanligt lån och du får själv kontakta de gamla långivarna för att lösa skulderna.

Så här gör du för att låna trots skulder

 1. Räkna ihop alla skulder och bestäm hur stort belopp du vill låna.
 2. Jämför alla långivare för att hitta det bästa alternativet.
 3. Klicka på ”Låna nu” så kommer du direkt till långivarens ansökningsformulär.
 4. Ange belopp, önskad återbetalningstid och övriga uppgifter.
 5. Underteckna ansökan med ditt BankID.
 6. De första låneförslagen brukar komma efter några minuter. Vänta dock tills alla har svarat innan du bestämmer dig. Det kan ta upp till 24 timmar.
 7. När lånet är beviljat har du i regel pengarna på banken efter 1 – 3 bankdagar.

Tidigare skulder påverkar inte din kreditvärdighet när du lånar utan UC

Att ha många lån påverkar din kreditvärdighet hos UC. Däremot påverkas den inte hos de långivare som anlitar alternativa kreditupplysningsföretag, eftersom de inte kan se hur många lån du har tidigare. De banklån som är enkla att få är i regel utan UC.

Vissa långivare kan dock hämta ut kontoutdrag från din bank för att försöka få en överblick över dina utbetalningar varje månad. Där kan de också se vilka betalningsmottagarna är och på så sätt ta reda på hur mycket dina lån kostar dig varje månad.

Några tips innan du tar ett lån för skuldsatta

Eftertänksamhet är en värdefull egenskap, i synnerhet när det gäller att låna pengar när man är skuldsatt. Fundera gärna igenom dessa saker innan du tar beslutet att söka ett nytt lån.

 • Räkna på kostnaderna. När du tar ännu ett lån är det ytterst viktigt att du räknar på din ekonomi och gör upp en budget så att du verkligen kan vara säker på att du har råd med avbetalningarna. Gör en KALP-kalkyl på dig själv!
 • Överväg att samla lånen. Det är alltid smart att ha så få lån som möjligt. Baka in alla dina gamla skulder i det nya lånet för att hålla månadskostnaden på ett minimum.
 • Undvik många UC. Varje ansökan du gör resulterar i en kreditupplysning. Skicka därför inte separata ansökningar till långivarna utan gå via en låneförmedlare. Då tas det bara en UC.
 • Kontrollera kraven. Se till att du uppfyller långivarens eller låneförmedlarens grundkrav innan du ansöker. Gör du inte det blir du automatiskt nekad lån.
 • Undvik SMSlån. Det finns långivare som nästan beviljar SMS lån till alla som söker, vilket kan vara en lösning om inget annat fungerar. Det ska dock ses som ett andrahandsalternativ att ta till om du inte kan låna tillräckligt för att lösa alla andra skulder.

Nackdelar med att låna pengar med skulder

Finns det då några nackdelar med att ta nya lån när man redan har skulder? Ja, vissa risker finns det i att låna ännu mer pengar.

 • Du får högre månadskostnad. Din månadskostnad kommer att bli högre än förut, om du inte bakar in dina gamla skulder i det nya lånet. Se till att du är säker på att kunna betala tillbaka lånet.
 • Kreditvärdigheten blir sämre. Din credit score sjunker för varje nytt lån du tar. Hos vissa långivare får du dessutom UC-förfrågningar på halsen vilket också sänker din kreditvärdighet. Ska du senare få lån trots många UC måste du troligen ansöka hos långivare som inte använder UC.

Exempel på banker som hjälper skuldsatta

 • Nystart Finans: Upp till 500 000 kr | Accepterar kronofogdeskulder
 • Collector Bank: Upp till 500 000 kr | Ej kronofogdeskulder
 • Svea Ekonomi: Upp till 400 000 kr | Skuldfinansiering
 • Marginalen Bank: Upp till 1 000 000 kr | Omstartslån
 • Sambla: Upp till 600 000 kr | Privatlån

Sambla i exempellistan ovan är en låneförmedlare där du kan jämföra lån hos flera olika banker samtidigt. Genom dem ansöker du hos samtliga aktörer i ovanstående lista, utom Nystart Finans och Marginalens omstartslån.

Vanliga frågor

Är det svårt att få lån trots skulder?

Nej, det behöver inte vara svårare att få lån med skulder, även om räntan kan bli lite högre när du har många lån. Det är dock stor skillnad på att ha skulder i form av lån gentemot att vara skuldsatt hos Kronofogden. I det senare fallet är det mycket svårt att låna pengar.

Hur mycket pengar kan jag låna trots skulder?

Det är inte dina skulder i sig som avgör om du får låna, utan din betalningsförmåga. Ett mikrolån på 1000 kr är säkert inga problem, men om du uppfyller alla krav och har en god kreditvärdighet i övrigt är det fullt möjligt att ta även stora privatlån.

Finns det långivare som lånar ut till skuldsatta även med betalningsanmärkningar?

Ja det finns flera aktörer som accepterar anmärkningar, vissa ända upp till 10 st. Du får dock räkna med något sämre villkor för lånet, i form av högre ränta och eventuellt en lägre lånesumma.

Vad gör jag om jag inte får låna tillräckligt för att lösa alla skulder?

Tacka ja till det belopp du blir erbjuden även om det är mindre än du hoppats på. Sedan betalar du av så många småskulder du kan, i första hand de dyraste. Längre fram kan du ansöka om ett nytt lån för att göra om proceduren.

Hur stora skulder får jag ha när jag ska låna pengar?

Det finns inget svar som är hugget i sten i det här fallet. Generellt gäller att det blir svårare att låna om du har lån som överstiger 300 000 kronor utan att långivaren ställer lösenkrav.