Minilån

Här på Snabblånen.nu listar vi alla de bästa minilånen. I listan hittar du små lån från 1 000 kronor och uppåt, många av dem är minilån med direktbetalning till ditt bankkonto.

Jämför alla långivare med mini lån

Senast uppdaterad tisdag den 22:e juni 2021 av Axel Mattsson

Här under hittar du en komplett lista med långivare som erbjuder minilån mellan 1 000 och 50 000 kronor. Filtrera fram ett passande lån genom att ange önskat belopp och fylla i de alternativ som passar.

Specifika krav och villkor hittar du om du klickar på ”Mer info” För ansöka om minilån väljer du knappen ”Låna nu”.

Vad är ett minilån?

Ett minilån, även kallat mikro lån, är ett lån utan säkerhet på ett mindre belopp (upp till ca 10 000 kr) och med kort återbetalningstid, ca 30 – 360 dagar. Kraven för att få låna är i regel ganska låga och ett minilån är därför ett bra sätt att lösa en tillfällig situation som uppstått.

Exempel på aktörer som erbjuder mini SMS lån

 • Brixo: Kontokredit upp till 30 000 kr. Minsta belopp är 500 kr.
 • Saldo: Minilån upp till 5 000 kr. Minsta lånebelopp är 1 000 kr.
 • Fixza: Minilån upp till 5 000 kr. Minsta lånebelopp är 1 000 kr.
 • Ferratum: Kontokredit till max 45 000 kr, Minsta belopp är 1 000 kr.
 • Daypay: Lån upp till 20 000 kr. Minsta lånebelopp är 1 000 kr.

Observera: Ett flertal aktörer har SMS-lån på upp till 30 000 – 50 000 kr. Du kan dock låna 1 000 kr snabbt och enkelt från de flesta av dem även om man inte klassar deras lån som just minilån.

Kraven för att få ett minilån är låga

Det är betydligt enklare att låna 5000 kr än exempelvis ett privatlån på 400 000 kr. Det hänger samman med att det krävs en långt bättre ekonomi för att klara av att betala av på ett stort lån än ett litet. Här nedan hittar du några vanliga grundkrav för att få låna.

 • Du ska ha fyllt minst 18 år.
 • Du behöver ha ett svenskt personnummer och vara skriven i Sverige.
 • Du måste ha någon form av inkomst (inte nödvändigtvis fast anställning).
 • Du ska ha BankID och konto i svensk bank.
 • betalningsanmärkningar ska vara äldre än minst 6 månader.
 • Ingen aktiv skuld hos kronofogden.

Du kan få ditt minilån direkt utbetalt till din bank

Många av de långivare som erbjuder minilån tillämpar vad som kallas direktutbetalning. Vad det betyder i praktiken är att du ofta har pengarna på ditt bankkonto samma dag som du  ansöker om lånet, i vissa fall redan inom en timme efter att du ansökt om lånet.

För att kunna låna pengar och få dem direkt krävs dock att du och långivaren har konto i samma bank. Då sker överföringen direkt, i realtid. Det krävs också att du ansöker under långivarnas öppettider och i god tid innan de stänger för dagen.

Det finns dock långivare som handlägger ansökan automatiskt, utan att personalen tittar på det manuellt. När ansökan är beviljad sker även utbetalningen automatiskt, hos vissa långivare även under kvällar och helger.

De flesta långivare har direktbetalning till de största storbankerna, SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea.

Mini lån har ofta hög ränta

Även om det finns ett fåtal långivare som erbjuder räntefria lån under en kort period får man i regel räkna med att få betala en relativt hög ränta på minilån. Men några undantag hamnar räntan i de flesta fall på mellan 20 och 40 %.

Dessutom är det mer regel än undantag att det tillkommer så kallade dolda avgifter i form av uttagsavgift, uppläggningskostnad och aviavgifter. Dessa avgifter gör att den effektiva räntan kan bli mycket hög.

Den effektiva räntan kan misstolkas

Ett lån som har fasta avgifter och kort återbetalningstid får en hög effektiv ränta. Ett litet lån kan därför få en effektiv ränta på långt över 1 000 % om du har en uppläggningsavgift på 495 kr och därtill aviavgifter.

Det här är egentligen inte något man behöver stirra sig blind på. Titta istället på totalkostnaden för lånet – En effektiv ränta på 1 000 % betyder INTE att lånet är 10 gånger dyrare än själva lånebeloppet.

Exempel: Du tar ett mini lån på 2 000 kronor till räntan 39 % och med en återbetalningstid på 30 dagar. Du betalar uppläggningsavgift på 295 kronor och aviavgift på 29 kronor. Efter 30 dagar betalar du tillbaka hela lånet och får då betala 2 389 kronor. Den effektiva räntan är hela 1077,68 % men du betalar inte mer än 389 kronor i ränta och avgifter.

Minsta belopp man kan ta i ett minilån

Ett SMSlån kan vara upp till ca 50 000 kronor. När vi talar om ”minilån” menar vi dock belopp på upp till kanske 10 000 kronor som mest. Ibland behöver man ju dock inte låna så mycket – därför erbjuder de flesta långivarna minilån på så lite som 1 000 kronor.

Dessa lån är också det lättaste SMSlånet att få, tack vare att beloppet är så lågt. För långivarna är det ingen större risk att låna ut så små summor, men man garderar sig ändå genom att ha högre räntor på minilån än på större privatlån.

Även kontokrediter har ett minsta kreditbelopp om 1 000 kronor. Med vissa kontokrediter kan du dock välja att ta ut endast 500 kronor, vilket i praktiken är detsamma som ett lån på 500 kronor. Med en kontokredit betalar man nämligen bara för det belopp man utnyttjar.

TIPS!
Om du ska låna 10 000 kr eller mer är det i regel bättre att ansöka om ett privatlån, då dessa har mycket lägre ränta och du kan välja en längre återbetalningstid.

De flesta mini SMS lånen är utan UC

Enligt svensk lag får en långivare aldrig bevilja ett lån utan att först göra en kreditbedömning. Man gör det med hjälp av en kreditupplysning via UC (tidigare Upplysningscentralen) eller hos alternativa kreditupplysningsföretag, t.ex. Creditsafe, Safenode och Bisnode.Utöver det hämtar man uppgifter om bland annat den sökandes anställning och boendekostnader.

Många långivare anser inte att det är nödvändigt att ta upplysningen via UC när det gäller så små summor som minilånen utgör. Att exempelvis ta ett SMSlån utan UC i 90 dagar påverkar därför inte din kreditvärdighet hos UC.

Tips när du ska söka ett mini SMS lån

Även om det är relativt lätt att få ett minilån och det inte handlar om jättestora belopp, kan det vara bra att fundera igenom några saker.

Var noga med att läsa igenom villkoren

Läs alltid igenom lånevillkoren innan du skickar in din ansökan. Vissa minilån har avgifter som man kanske inte tänker på, så kallade dolda avgifter. Dessa kan vara uppläggnings- eller uttagsavgifter såväl som aviavgifter som debiteras varje gång de skickar en faktura.

Kontrollera att du uppfyller kraven

Varje långivare har sina egna grundkrav när det gäller exempelvis årsinkomst, ålder och hur många betalningsanmärkningar de accepterar. Om du ansöker utan att uppfylla deras krav kommer du med all säkerhet att bli nekad lån automatiskt.

Du kan alltid betala av lånet i förtid

Något som kan vara bra att känna till är att du alltid kan lösa lånet i förtid, utan att det kostar extra. Även om du inte klarar att betala av hela beloppet på en gång kan du sänka lånets totalkostnad genom att betala in ett extra belopp då och då.

Undvik minilån med fasta avgifter

Flera av långivarna kan visa upp en låg nominell ränta för att det ska vara lockande att låna hos just dem. Här gäller det dock att vara uppmärksam. Istället för att ta ut en högre ränta såsom är brukligt kompenserar de det ibland med att ta ut höga uppläggningskostnader och aviavgifter.

Slipp avgifterna genom att åberopa ångerrätten

Du kan ta vilket lån du vill och slippa betala de fasta avgifterna genom att åberopa ångerrätten. Detta måste du i så fall göra inom 14 dagar, och därefter har du 30 dagar på dig att betala in hela summan. Då betalar du enbart ränta för lånet.

Så gör du för att ansöka om ett minilån

Men ett mini SMSlån kan du låna pengar snabbt och enkelt. Följ bara dessa enkla steg så kan du ha pengarna på kontot samma dag.

 1. Jämför alla minilån hos långivarna i listan högst upp på sidan.
 2. Titta gärna särskilt efter lån utan fasta avgifter.
 3. Välj hur mycket du vill låna och fyll i ansökningsformuläret på långivarens webbplats.
 4. Ange alla nödvändiga uppgifter och skriv under med ditt BankID.
 5. Ofta får du svar inom 10 minuter och du kan ha pengarna insatta på ditt konto redan samma dag.

Vanliga frågor

Är SMSlån och minilån samma sak?

Ja, det är ingen skillnad på SMSlån och minilån rent principiellt. Skillnaden är att man brukar kalla lån upp till ungefär 10 000 kronor för minilån. I grunden är det dock fortfarande ett vanligt SMSlån.

Kan jag beviljas minilån trots att jag har en betalningsanmärkning?

Ja, det brukar inte vara några större problem när det gäller minilån. Beroende på vilken långivare du väljer kan de acceptera upp till 10 betalningsanmärkningar. De får dock inte vara yngre än 6 månader.

Finns det räntefria minilån?

Ja, det finns ett fåtal. Hos till exempel Loanstep kan du låna 3 000 kr eller 5 000 kronor helt gratis i upp till 2 veckor, utan vare sig ränta eller fasta avgifter. Det är dock av största vikt att du betalar av lånet inom de 14 dagarna, annars tillkommer såväl ränta som avgifter för lånet.

Betalas minilånet ut direkt?

Ja, det kan göra det. Vissa har direktutbetalning till de största bankerna. Du behöver ha ditt konto i samma bank som långivaren och ansöka under de tider som långivaren kan handlägga din ansökan.